Perlele: frumusetea de pe fundul oceanului

Perlele sunt produse in interiorul molustelor, stridiilor sau midiilor. Ele sunt formate pentru a proteja molustele de un iritant din tesutul moale, de o vatamare sau vreun parazit pe care stridiile il ingroapa in straturi de nacru.

Nacrul este mult mai cunoscut sub numele de sidef si este format din doi compusi: aragonit si conchiolin. Materialul lucios se adauga an de an pe masura ce molustele cresc. Exista doua forme de moluste care produc perlele de calitate care formeaza bijuteriile: una este stridia, care traieste in apa de mare, iar celalalta este midia de apa dulce care traieste in rauri si parauri.

Perlele sunt fie de cultura, fie „naturale”. O perla naturala este extrem de rara si este motivul pentru care sunt atat de scumpe; sute si sute trebuie sacrificate pentru a gasi o singura perla. O perla de cultura, cu toate acestea, este una la fel de reala ca una naturala, numai ca iritantul organic este introdus in stridii sau midii de catre om. Ei iau o bucata de manta de la o alta stridie, de exemplu, si o pun in interiorul unei stridii. Ca si in cazul celei naturale, unei stridii ii poate lua 2-7 ani pentru a forma o perla.

Perlele de cultura de apa dulce in general provin din China, dar pot fi gasite si in Europa, in Scotia de exemplu. Perlele de apa sarata in general sunt crescute in ferme amenajate in lagune sau in atoli vulcanici. Iata cateva lucruri interesante despre perle pe care probrabil nu le stiati:

Daca dormiti cu ele la gat, in urechi, la mana ori pe deget nu le veti spori luciul. De fapt, uleiurile acide si transpiratia pot deteriora luciul si/sau le pot decolora. Stergeti-le in mod regulat cu o carpa moale.

Numele Margarita este cuvantul grecesc pentru perle. Grecii obisnuiau sa creada ca perlele ar promova fericirea casatoriei si vor preveni lacrimile proaspat casatoritilor.

Pentru a-si dovedi dragostea pentru Marc Antoniu, Cleopatra a dizolvat o perla in vin si a baut-o, spune legenda.

Perlele au diverse forme: rotunde, semi-rotunde, plate, picatura, para, ovale.
Perlele au fost folosite ca medicament de catre chinezi timp de sute de ani.

Piatra pretioasa dincolo de pret, frumusetea ei este una din minunile naturii. Perlele au fost platite pentru a finanta razboaie (un general roman a finantat o campanie prin vanzarea unuia din cerceii mamei sale) si au adus, de asemenea, fericirea multora. Fie ca sunt de apa dulce sau sarata, de cultura sau naturale, perle albe sau negre, exista una pentru orice gust si buget, astfel incat de Craciunul care urmeaza tineti minte ca poate fi un cadou minunat.

Comentati?