Semn de punctuatie

O companie americana a creat un nou semn de punctuatie care – se spera – va fi folosit pentru a exprima sarcasmul. Va fi folosit la fel ca si semnul intrebarii sau al exclamarii. Poate fi descarcat pentru o taxa infima si apoi inserat in documente folosind tasta Ctrl si „.”. Compania propune ca SarcMark sa fie folosit pentru a evita confuziile din email-uri, documente Word, conversatii pe instant messenger, email-uri sub Outlook si alte programe.

Oricine preocupat de faptul ca ironia mesajului sau ori a textului ar putea sa nu fie apreciata de catre destinatar poate folosi simbolul pentru a incheia propozitia, evitand astfel neintelegerile. Simbolul – un punct in interiorul unei spirale – poate fi instalat pe orice PC ce ruleaza sub Windows la fel ca si pe Mac-uri si Blackberry.

Inventatorii si-au pus sub protectie patentul inventiei lor. In plus au si publicat o lista cu exemple de propozitii ce vor beneficia de „sublinierea” lui SarcMark, inclusiv cuvintele britanicei care a primit doar jumatate din banii castigati de ea la Loteria Nationala dupa ce biletul ei castigator i-a cazut din buzunar si a fost reclamat de altcineva. Se pare ca intelesul frazei ei „It’s jolly decent of them to let me have a half share of my win” – nu a fost priceput de o mare parte din cititorii publicatiilor britanice.

Inventatorii lui SarcMark spun ca noul semn de punctuatie nu este o pacaleala si are un serios potential de aplicare, cum ar fi spre exemplu a le permite hipoacuzicilor sa surprinda sarcasmul din subtitrari. Pretul actual al simbolului este $1.99 pentru a putea fi descarcat.

Comentati?