Secretele noptii

Secretele noptii

In noptile ametitor de calde de vara licuricii ocupa scena centrala (cerul noptii) punctand intunericul cu pete de lumina galbena. Luminozitatea micilor gandacei este un fenomenn unic ce-i face speciali si se numeste bioluminescenta.

Fotograful japonez Tsuneaki Hiramatsu le-a surprins frumusetea intr-o lumina speciala, in partea de sud a Prefecturii Okayama folosind tehnica de fotografie time-lapse, un efect obtinut prin timpi de expunere diferiti si diafragme diferite cu o camera Nikon. Rezultatul – imagini luxuriante reprezentand modele de lumina ce arata ca niste figuri celeste. Fotografiile sunt facute intre 2008 si 2011.

Din nefericire licuricii sint pe cale de disparitie. Si nu numai in Romania, ci peste tot pe unde extinderea urbana si poluarea industriala isi fac de cap. Nici lumina nu-i ajuta deloc. Stralucirea luminilor ii impiedica pe masculi sa-si cucereasca femelele cu luminitele lor. Si cand te gandesti ca nu au decat trei saptamani de viata …

Minunatele creaturi efemere raman insa un mister. Toate studiile si cercetarile nu au reusit sa descifreze secretele noptii – alfabetul morse al palpairilor de lumina. Tot ce se presupune este ca si-ar transmite avertizari despre eventuale pericole si isi declaratii de amor.

Comentati?