Acoperisul …

Acoperisul

Am cativa prieteni fermecati de frumusetea usilor caselor, de portile ce imprejmuiesc curtile, de ferestrele caselor (mai ales a celor vechi, construite in vremea in care casele se faceau pentru a fi camine si nu doar etichete), de scarile lor interioare, dar n-am intalnit pe nimeni pana acum fascinat de acoperisul casei.

Precum coafura pentru femei, acoperisul este pentru o casa acel ceva fara de care casa nu este intreaga, terminata, nu e perfecta … Sunt acoperisuri de toate culorile si de toate formele. Eu am gasit pentru voi o colectie cu cele mai bizare.

In afara orasului Rio de Janeiro, pe o micuta plaja linistita si cu o apa de un albastru ireal, se afla o casa cu un acoperis ca o floare ce umbreste si protejeaza precum o frunza uriasa de banan tropical. Este desenata de Mareines + Patalano, si este expresia incurajarii interactiunii si conexiunii dintre om si natura. Cu terase si spatii deschise intre camere si fara coridoare, casa tropicala de pe plaja este un loc ideal pentru petreceri si intruniri sociale.

Tongkonan este o casa veche traditionala indoneziana, ce sta pe piloni de lemn, acoperita cu tulpini de bambus taiate in lungime si asezate sub forma de arc de cerc. „Tongkonan” inseamna „a sta”.

Casa Batlló Gaudi din Barcelona – Spania

Acoperisul Miezului – Proiectul Eden, in Cornwall.

Acoperisul invers Seixal – Madeira

Acoperisul Casei La Pedrera – Faceti cunostinta cu Casa Milà, mult mai cunoscuta insa drept La Pedrera din Barcelona, ce poarta (v-ati dat seama cu siguranta) semnatura lui Gaudi. Acoperisul majoritatii cladirilor este vechi, rece si plat, cu ventilari de aluminiu si hornuri de caramida. Gaudi le-a dat viata si personalitate si a transformat ventilarile si hornurile in santinele care, prin despicaturile din „casti”, supravegheaza cladirile inconjuratoare. Acoperisul unduitor este dotat nu doar cu castile luptatorilor, ci si cu sculpturi acoperite de mozaic alb.

Acoperisul roca – San Clemente Piers

Aceasta propunere pentru oraselul Heden, din Suedia, arata ca desprinsa din „Stapanaul Inelelor”, parca ar fi Pamantul de Mijloc si astept sa-l vad pe Gandalf cel Alb iesind cocosat dintr-una din casutele hobitilor.

Academia de Stiinte din California este acoperita de dealuri – locul perfect pentru studenti sa-si manance pachetelul la soare si in aer liber.

Acoperisul Rezervorului de Apa – Mina; Unul din ultimele obiecte ciudate dar frumoase pe care le descoperi folosind Google Earth este acoperisul Rezervorului de Apa de la Mina langa orasul sfant Makkah, Arabia Saudita. Rezervorul de apa aduce 2 milioane de pelerini anual la Mina, in timpul Hajj si este acoperit un urias invelis de beton ce are un diametru de 365 de metri. Este unul din cele mai mari din lume.

Comentati?