Povesti despre Craciun

Icicle-on-Pine„Acum vreo două zile eram în piaţă, acolo, în spate, unde se vând brazii. A oprit un jeep d-ăla mare cât un tanc şi au coborât un bărbat şi o femeie, foarte bine îmbrăcaţi, genul elegant şi pus la punct, de oameni cu firmă prosperă. Din spate s-a dat jos o fetiţă de vreo 5-6 ani. S-au plimbat puţin printre brazi şi bărbatul s-a hotărât foarte repede: a ales unul mare şi des, foarte fain, cu ramuri care nu se scutură uşor.

Mama a rămas să plătească, iar tatăl a luat bradul să-l urce pe maşină şi să-l lege. Fetiţa nu s-a dus cu el şi, în timp ce o aştepta pe mama ei, a auzit o întrebare: „Nouă o să ne-aducă Moşul brad de Crăciun?”

S-a întors. Era un băiat care se ţinea de mâna unei femei simple, în fâş negru. „Poate câteva crenguţe”, i-a răspuns ea.

Fetiţa s-a uitat un pic la cei doi, apoi a ţâşnit la tatăl ei. I-a zis ceva, arătând cu degetul înspre brazi. Bărbatul părea surprins: s-a uitat în direcţia pe care i-o indicase cea mică, apoi, din nou, în ochii ei. I-a zâmbit şi i-a pus mâna pe umăr.

Dup-aia, totul s-a petrecut ca şi cum priveam un film. Tatăl a venit la femeia cu fâş negru, i-a zis că fetiţa a auzit ce vorbeau şi că vor să-i dea bradul lor – eram acolo, aproape de ei, dar mă făcusem nevăzut -, femeia şi-a dus mâna la gură, a roşit, i-a răspuns că-i mulţumeşte, că nu ştie cum să-l mulţumească, dar copacul e prea mare şi prea frumos pentru ei şi nu au cu ce să-l împodobească.

Atunci a intervenit mama fetiţei, de care cea mică se lipise şi o ţinea strâns de mână – între timp băiatul sărea pe vârfuri şi repeta „terogmamiterogmami” -, şi i-a spus că vor merge împreună să cumpere globuri şi ce mai e nevoie. Şi că ei îşi vor lua alt brad, după ce termină. Femeia cu fâş negru s-a aplecat spre băiat – cum să facă aşa ceva?, iar el tot dădea din cap -, apoi s-a ridicat, s-a uitat pe rând la cealaltă mamă, la fetiţă, la tatăl fetiţei, şi a dat şi ea din cap, că da. Şi-au plecat.”

Întâmplare povestită ieri de un profesor, la clasa uneia dintre fetele mele, şi „rescrisă” de mine. – Mihnea Măruţă

Un comentariu pe “Povesti despre Craciun

Comentati?