Maruntaie cu ceapa

A imparti masa cu cineva este, de obicei, un lucru bun. Nu si atunci cand imparti ceva ce nu-ti apartine! Maruntaie cu ceapa. Iata o reteta delicioasa pentru un pranz scurt, servit proaspat si cald, la marginea drumului. „Tripe & Onion” (Maruntaie si ceapa) are 7 minute si este opera regizorului Márton Szirmai. Nu va speriati, nu-i nevoie sa stiti maghiara. Filmul nu are dialoguri (cu exceptia catorva cuvinte la inceput), dar credeti-ma pe cuvat: nu are nevoie absolut DELOC de cuvinte! Povestea este concentrata doar in imagini. Asadar vizionare placuta si spor la ras!

UPDATE:

Povestea asta mi se pare numai bună de ziua națională. E adevărată, e despre jocul perfid al aparențelor și al realităților paralele și am mai spus-o cândva, pe când ”Cinci minute de pauză” nu era un vis citadin diurn, ci un site.

Sarmale & Cigarettes

Un prieten avea de dus o geantă cu acte importante și sume valorice la o distanță lungă, de mers cu mașina. Și-a pus geanta pe locul din dreapta și a pornit.

După câteva ore de mers, i s-a făcut foame. La marginea drumului de munte a apărut un restaurant. A oprit. Pentru că parcarea era locuită de mai multe mașini suspecte, fiind mai mari, a luat geanta cu el înăuntru. Sala era goală, a ales o masă și a comandat o porție de sarmale. Geanta, lipită de picior, să nu cumva careva cândva.

După ce i s-a adus farfuria, a observat că uitaseră să îi dea tacâmuri, așa că s-a ridicat și a mers până la tejghea, să își spună nemulțumirea, apoi și-a dat seama că nu se spălase pe mâini. Și-a zis că riscă să meargă până la baie, nu avea ce să se întâmple. S-a dus, apoi a revenit și a rămas perplex. La masa lui, un om simplu, după port doar, că nu vorbea nimic, mânca din porția lui de sarmale.

Generos din fire, după prima clipă de stupoare, prietenul meu a zâmbit și s-a așezat în fața intrusului. Intrusul s-a uitat lung la el, apoi și-a continuat activitatea. Prietenul meu zâmbea și el, în continuare. Totul fără un cuvânt. Intrusul s-a uitat din nou lung la el, apoi a împins farfuria la jumătate. Prietenul meu, tot fără un cuvânt, și-a mai adus o porție de tacâmuri de la bar și a revenit la masă, împărțind în două sarmalele rămase, captivat de happening și, mai ales, îmbunat de fapta bună pe care o săvârșea. Au mâncat, apoi intrusul s-a ridicat și a plecat, tot fără o vorbă.

Prietenul meu a rămas puțin dezamăgit, adică mno, măcar un mulțumesc, ce lume, ce lipsă de recunoștință. Brusc, își aduce aminte de geanta cu valori, se uită sub masă și geanta nicăieri. Dezamăgirea i se transformă în panică, iese repede în parcare, dar nu mai vede pe nimeni. Cercetează parcarea, doar mașini mari, triste și părăsite. Se întoarce în restaurant, și
câteva mese mai încolo, geanta lui. Iar pe masă, porția lui de sarmale, intactă. Și două tacâmuri.
Iar primul gând care i-a venit, în timp ce-și aprindea o țigară, a fost ce film ar face Jim Jarmusch din toată povestea asta. Apoi, mai târziu, a aflat că un film bazat pe o întâmplare similară a fost făcut. Dar nu de Jarmusch, nici de un român, ci de ungurmand.

Liviu Balint

„Tripe & Onion” are la baza o scurta nuvelă scrisa de Nagy András-Bandó pe care regizorul a auzit-o la radio cam cu 15 de ani în urmă. I-a ramas in minte, iar în 2006 cand a vrut sa faca un scurt metraj si-a dat seama ca era subiectul perfect de folosit.

2 comentarii pe “Maruntaie cu ceapa

Comentati?