Oua romanesti celebre pe net

eastereggsMinunatele oua incondeiate sunt cu certitudine semnatura inconfundabila a Europei de Est. Versiunile Fabergé, ravnite de nobilimea rusa, sunt de fapt doar un high-end al unei traditii mai umil, mai vechi si cu certitudine mai remarcabile traditii de Paste. Si in sfarsit au ajuns celebre. Sunt pe Internet. (photo ©poppygall)

Micutul sat Ciocanesti (judetul Suceava) face, cu certitudine, cele mai frumoase oua de Paste din cate am vazut eu. Filmul de mai jos este o minunata ocazie de a arunca o privire asupra procesului de decorare dar si asupra traditiilor.

Ouale, fie ca sunt de rata, gasca, gaina ori chiar strut!, sunt golite de continut facandu-li-se o gaura cu un varf de ac. Apoi sunt cufundate in vopsea (in mai multe reprize), capatand astfel o baza uniforma. Pentru zonele ce vor reprezenta la final desenul/motivul se aplica un strat de ceara de albine. Aplicarea decorului se face cu ajutorul unui bat ce are un varf de metal. (In trecut magicienele care pictau ouale foloseau spini sau par de porc.) La final, ceara este topita si inlaturata de pe oua, lasand culorile in toata splendoarea lor.

Cand oamenii vor inceta sa mai incondeieze oua de Paste, lumea se va sfarsi (spun unii). Oare de frica mortii continua femeile din Ciocanesti sa-si invete fiicele sa incondeieze oua? …

Comentati?