Intr-o masina

„Buun, zic – hai pana la Piata Victoriei, aveam ceva treaba acolo. Cu tramvaiul, totul ok, se misca bine. De la Mihalache cu Turda, stai ceva vreme pana vine un 300. Odata venit, incepi sa iti dai seama ca mai mult stai decat mergi. Asa ca am coborat la Filantropia si am luat-o pe jos, pana la Victoriei.

De intors, clar revin pe jos, imi zic. Fara grija, dar in ritm alert, o iau la pas. O maree de masini, stand. Un ocean. Haos. Inteleg ca nu mai merge sistemul de monitorizare a traficului, dar orisicatusi de putin, te uiti si tu si poti lua o decizie. Prin centru circula sigur trasportul in comun. De care nu ar trebui sa ne temem. Mergand pe langa, prin si privindu-i pe soferi, nu ai cu sa nu te intrebi – de ce atatia oameni prefera sa stea singuri, pe loc, intr-o masina, in loc sa mearga. Sa se deplaseze. Altfel, exista atatea mijloace. Pare ceva metafizic la mijloc, o pedepsire de sine, ceva, mai degraba …” – text si fotografie Vlad Eftenie

intr-o masina

2 comentarii pe “Intr-o masina

  1. Lista de motive pentru care oamenii folosesc masina:
    – Distanta este prea mare pentru a fi parcursa pe jos
    – Au de carat ceva imposibil sau foarte greu de transportat altfel
    – Se deplaseaza intr-un loc unde nu trebuie sa fie transpirati, mototoliti, prafuiti, etc.
    – Transporta sau au transportat oameni pentru care se aplica motivele anterioare
    – Comoditate. Prefer sa stau in trafic intr-un scaun confortabil, cu aer conditionat si o muzica placuta in surdina decat sa ma inghesui in tramvaie sau sa fac slalom printre pietoni.

    Despre transportul in comun numai de bine dar nu este recomandat nici macar in tzarile unde autobuzele si tramvaiele au orar (pe care il respecta). Ai toate sansele sa ramai fara portofel, mobil etc. Ca sa nu mai vorbim de inghesuiala…

    Si mai e ceva! O masina costa bani grei oriunde. Daca o cumperi si nu o folosesti atunci banii respectivi sunt aruncati pe geam.

Comentati?