Mick

Catch your dreams before they slip away

Fotografia asta e din ’71. Omul ăsta relaxat din ea face azi 72. Și îl știu de când eram mick.

Când am primit primul pick-up din viaţa mea a fost o zi tare faină. Ploua. Deja aveam câteva discuri şi câţiva prieteni, care aveau şi ei discuri şi alţi prieteni care. De pe un disc al unui prieten m-a frapat o limbă obscenă din colţul stânga jos. Nu se înţelegea mare lucru de pe copertă. Nişte piramide şi mult nisip. Şi limba aia însetată. Un disc obraznic, îmi venea să-l pleznesc. Nu era frumos. Iar vocea mi se părea puțin cam arogantă. Am încercat să ascult piesele şi mi-a fost destul de greu. Ultimele două piese, însă, parcă erau de pe altă planetă. Se numeau „It’s Only Rock’n’Roll (But I Like It)” şi, mai ales, „Wild Horses”. Apoi, povestea s-a schimbat brusc. It was the beginning of a beautiful friendship.

Cu Mick Jagger și Rolling Stones e o mică problemă: nu-i poți asculta singur. Îi ascultă o dată cu tine şi puştiul ăla de 12 ani, care a ascultat primul vinyl bulgăresc cu ei şi a schimbat două ace de pick-up pentru “Wild Horses”. Îi ascultă şi adolescentul de mai târziu, care se hrănea tot cu casete şi vinyluri şi îl durea tare când asculta “Time Is On My Side” sau “Lady Jane”. Îi ascultă şi studentul de mai târziu, care încerca să împartă la doi, cu iubita, un ”Ruby Tuesday”, chiar dacă era luni. Şi încap toţi pe acelaşi loc cu tine. Nu, Rolling Stones nu e o religie. E o întâlnire cu prieteni vechi, e o întâlnire cu tine însuţi, îţi poţi fi chiar tu unul dintre prietenii vechi, te poți împăca sau reîmprieteni cu tine. Şi, zău, ai mare nevoie de întâlnirile astea, să vezi dacă nu te-ai pierdut pe drum, dacă nu te-ai rostogolit la vale cu bolovanii din jurul tău sau eşti tare pe poziţie. Sigur, mai sunt unele mixed emotions, dar nu-i nimic rău în a-i sfida, uneori, pe bolovanii statici din lumea ta, să le râzi în faţă şi să nu vrei să le spui, deşi tu ştii cât de important e: „catch your dreams before they slip away.”

Azi, Mick Jagger „pierde” a 72-a vară. Și cu fiecare pierdută-vară, noi suntem mai câștigați. Keep on rolling, Mick, keep on rolling.” – Liviu Balint 26.07.2015

Comentati?