Invitatie la TEATRU

lia-stoica„Am crescut cu teatru. Cu o mama care ne ducea de mici la spectacole. N-am stiut niciodata numele teatrelor, pentru mine era „la Izvor”, „pe Magheru”, „la National”, „in Lipscani”, „in Lahovari”. Rusinos sa nu stiu care-i Bulandra, care-i sala Atelier, care e Odeon. Dar mai important e ca inchid ochii si acum si imi aduc aminte de „Cainele Gradinarului”, inainte de ’89, intr-o sala cu maxim 10 grade, incalzita de jocul de pe scena si ai mei care isi dadeau coate uluiti ca printre vorbele actorilor se strecurau ironii legate de regim. Si „Meditatiile Ritei”, si „Micul Infern” (Dorinule, Silvia Dumitrescu Timica era marea doamna de care iti povesteam si nu imi aduceam aminte numele). Si „Harold si Maude”, cu iubirea mea de copila – Vladimir Gaitan.

Am facut balet cand eram mica, pana in ´90. Aveam spectacol de final de an la Teatrul National. Si n-o sa uit niciodata cum alergam fetite in tu-tu-uri prin culise si ne şuşuia cineva sa facem liniste: era Radu Beligan. Doar eu ma opream uimita ca el era printre noi, nu pe scena cum il stiam.

In adolescenta il asteptam pe Florian Pittis sa iasa dupa „Arsenic si dantela veche”, sa ii iau autograf. M-a zguduit Olga Tudorache in „Regina Mama” si, tot alaturi de ea, l-am descoperit pe Marius Manole in „Vizita batranei doamne”.

Am cunoscut-o acum real pe Dorina Chiriac, nu ca actrita, ci ca prietena. Si am vorbit de teatru, de actori, printre multe altele. I-am spus ca am vazut-o doar in film, ca mi-a fost jena sa ii spun ca nu imi aduc aminte in ce piesa o vazusem pe scena. Deh, am o memorie vizuala foarte buna, dar cu numele sunt praf. Si rasfoind albumele superbe primite de la ea si Teatrul de comedie, cu toti actorii si piesele intamplate acolo, mi-am adus aminte: in „A douasprezecea noapte” te-am vazut! Imbracata in dantele negre 🙂

Si stand la cafele cu ea, mi-a batut inima mai tare ca a trecut pe langa noi si ne-a salutat Gaitan. Si mi-am facut poze cu George Mihaita si in teatru e acum o pisica zaluda cusuta de mine, sunt cu ei acolo.

Ce voiam sa va zic? A, da. In nebunia si agitatia permanenta, aveti un loc unde sa luati o pauza, sa respirati frumos si va incarcati bateriile. Sa va bucurati de oamenii astia nebuni frumosi pe care ii numim simplu „actori”. La TEATRU. Pe oamenii astia nebuni frumosi ii luati cu voi acasa, in suflet si amintiri.

teatru

Intre 23-31 mai are loc Festivalul Comediei Romanesti festCo. Ei vi se ofera, voi mergeti sa ii primiti. Sa ii aplaudati, sa le zambiti, sa ii iubiti. As vrea sa fiu acolo. Dar mergeti voi si va astept sa-mi povestiti.” – Lia Stoica

teatru

Comentati?