Feeling, bufnite si vulpe

bufnite si vulpHabar n-am care va este opinia despre Facebook si nici cati dintre voi, cei care cititi, aveti cont pe acesta platforma de socializare. Eu insa am descoperit, gratie ei, o seama de oameni minunati pe care nu i-as fi intalnit altfel, oricat de sociabila, vorbareata sau curioasa sunt eu. N-am sa va vorbesc despre oamenii faini pe care i-am cunoscut si dincolo de peretii pe care zburdam. Astazi vreau sa va las sa cititi o poveste frumoasa scrisa de Dorina Chiriac despre un om pe care l-am remarcat si eu prin listele unor prieteni de-ai mei: Lia Stoica.

Pe Dorina Chiriac cred (sper!) ca nu e nevoie sa v-o prezint. Dar n-as fi putut sa ma numar printre prietenii ei (fie si numai virtuali) daca nu ne dadea domnu’ Zuckerberg prilejul lasandu-ne sa topaim impreuna pe imasul lui. Pe Lia Stoica, aflata in Suedia, nici atat! Ca ce sa caut eu la vikingi – decat sa ma duc in vizita – iar Lia nu-i vreun obiectiv turistic (desi ar merita!)? Am sa mai revin cu povesti despre fetele astea frumoase si talentate, si despre alti prieteni ai mei sau ai prietenilor mei, dar astazi am sa va las sa cititi randurile Dorinei:

feeling … ăă … feeling și atât

Am întâlnit un om pe care nu l-am întâlnit.
N-am dat mâna cu el și nu i-am auzit vreodată glasul. Nu ni s-au tamponat privirile, nu m-a oprit pe stradă, nu am băut cafea-mpreună.
Cum l-am întâlnit?
Eu am găsit pe Facebook o vulpe. Sub un copac cu bufnițe, dormea o vulpe. O vulpe din trei linii. Trei linii; vezi trei linii si zici: e vulpe! Cine-a făcut așa ceva intr-un așa timp in care oamenii complică si încarcă tot? Asta e cea mai vulpe. Este sinteza vulpii.
Trebui’ să știu cine-i e făcătorul. Lia. Lia Stoica.
Ah, nu-i in România, trăiește în Suedia. Bine măcar că-i pe planeta asta. Pot să ii intru in lume de la distanță. Add.

Acu-mi dau seama că nu mă uit la pozele profil pe care si le postează oamenii pe Facebook. Nu le caut moaca. Mă reped să le descopăr universul pe care vor ei să-l împărtășească.

Lia e-nconjurată de șerpi (în casă) si vulpi (pe lângă casă) și pescuiește somoni, bibani, și locuiește cu un bărbat pe care-l cheamă Vikingu 🙂 ; din comentarii mă prind că il iubește și că nu-i voie să pui asta la-ndoială; Vikingu n-are față în postări la Lia, e misterios ca Clintwood și ca Steve McQueen sub pălării.

Lia a studiat in România jurnalism, merge la teatru in Suedia, este „amica” cu Nedelea din Italia, bea un shot de palincă din când in când cu dor de România, mănâncă noaptea ca și mine, se inflamează cinstit pe internet, cinstit se si emotionează, râde in hohote grafice si in emoticoane cu vulpi, zâmbește din două puncte si din paranteze, s-a dat cu fond de ten si cremă expirate, ii place Aurelian Andreescu, ca și mie, și coase lilieci si vulpi, pisici și bufnițe și genți și perne si pături și șorțuri de bucătărie. Plantează-n jurul ei si-n jurul altora esențe de-animale din fetru si bumbac.
Și îți arată, dimineața, cerul ei.
Și lucrează cu copii la grădiniță. Heeeeeei!
Lucrează cu copii la grădiniță?! În Suedia, ca să fii instructor la grădiniță, termini o universitate in pedagogie, faci psihologie, treci prin mai multe filtre de evaluare până să ti se permită să te adresezi copiilor. Nu vii mata’ după liceu să ne îndrumi copiii suedezi.

Aflu că Lia e studentă in ultimul an la Universitatea din Stockholm si face deja practică in grădiniță, sub îndrumarea unui instructor titrat. Dacă o vizitați pe Facebook, veți vedea că le-a umplut deja grădinița de săculeți brodați, de jucării, si că-i învață pe cei atât de mici să-si facă jucării. Din orice.

A început să facă jucării de doi ani doar, si să le vândă ca să ajute o fetiță din România. Caz medical. Pe Ștefania.
Aflu că face asta si acuma pentru Ștefania.
Aflu că Lia vine in mai in țară. Aflu că face lucruri personalizate, că se pot comanda la ea pe Facebook sau pe Lia’s funny dolls. Aflu că jumătate din câștig merge la Stefania din România, cealaltă jumătate aduce materiale pentru alte jucării.

Lia trăiește o poveste. Si a ajuns intr-o țară unde n-o forțează nimeni să renunțe la pasaje din poveste.
Toți trăim povești.
Dar ea este printre cei fericiti care își fac parcursul frumos si drept. Care se urcă scrâșnind ambițios pe greutăți, zâmbesc la zorii zilei si zic tare: „E-o nouă zi. Hai, bună dimineața.” 🙂

Mulțumesc, Lia Stoica, pentru inspirație. Am nevoie, ca să-mi păstrez, aici, in România, povestea-ntreagă. 🙂

de Dorina Chiriac

Pe Dorina o gasim cu totii la teatru. La Teatrul de Comedie. Hai ca n-am mai vazut-o de prea mult timp! Eu mi-am promis sa merg s-o vad si sa-i spun (dupa) cum mi-a fost in sala razand de ea 😀

Pe Lia o gasiti (printre altele) aici: liasfunnydolls
„Printre altele”-le locuri sunt in privat, pe pagina ei, ori la gradinita, deci e mai complicat: trebuie sa fie numai cu acordul ei, sa va duceti in Suedia, deranj mare!, asa ca uitati de restul! Pagina cu papusile o arata in toata splendoarea ei creatoare si creativa!

bufnite si vulp

bufnite si vulpi

4 comentarii pe “Feeling, bufnite si vulpe

  1. Nu am stiut cine este Dorina Chiriac. My bad! Dar am googlait-o.

    Dar pariez ca nici tu nu stii cine e Mia Khalifa… 😛

    1. Tu ai o scuză: eşti plecat de prea mult timp 🙂
      Şi da, ai dreptate, nu ştiu cine e Mia Khalifa dar nu cred că m-ar fi interesat oricum şi dacă eram în aceeaşi ţară cu ea 😛 (am googalit-o şi eu şi am aflat că nu mă interesează).

Comentati?