Intrebari

E bine cand incep sa-si puna intrebari, sa aiba nelinisti. Inseamna ca nu-i chiar totul pierdut. O scrisoare, un apel, o revolta, o chemare, intrebari. Toate ale unui tanar de 20 de ani. Faptul ca e student la sociologie cred ca nu e extrem de relevant iar numele lui este si mai putin relevant pentru prezenta aici dar, da, nu e o coincidenta.

Scriu asta pentru toti. Pentru cateva clipe putem sa nu mai fim atei, catolici, ortodocsi, budisti, romani, rromi, maghiari, nemti etc. Pentru cateva clipe petrecute aici in partea asta a paginii as vrea sa fim oameni. Mai stiti ce inseamna asta? De fapt, nu cu “a sti” este forumlarea corecta a intrebarii; mai simtiti cum este sa fiti oameni? Va rog sa va ganditi bine la intrebarea asta, nu o pun degeaba, vreau sa fiti constienti nu doar printre randuri, nu doar cat cititi, nici doar dupa ce cititi acest text, vreau sa fiti constienti tot timpul, la fiecare pas, de ceea ce faceti, de deciziile pe care le luati, sa aveti un monolog interior scurt si sa va intrebati: “Oare eu am luat decizia asta?”

Tot ce gandim se leaga intr-un fel de cum am crescut, desi tind sa cred un pic si in individualism – daca ai fost crescut intr-o zona din Amazon ca niste oameni de acolo care vaneaza toata viata animale pentru a supravietui fara a calatori sau vedea altceva toata viata, vei ramane un vanator din Amazon. E rau? Nu. Este un om obisnuit pentru acea cultura. Asta vreau sa transmit, nu exista lume rea sau buna, exista culturi, oamenii se exprima prin cultura, subcultura sau religia de care apartin.

Nu poti sa iti doresti sa ai o masina sau un iaht daca traiesti la Polul Nord, daca ai crescut acolo , nu ti-ai dori niciodata asa ceva, este ceva ce nu apartine de realitatea respectiva. Nu exista modalitate de a gandi din perspectiva altei culturi, daca nu ai crescut in acel fel, in acea cultura.

Ce intelegeti prin adevar? Ce credeti ca este adevarat? Daca palpati o bucata de aluminiu simtiti ca este fin, dar daca il punem sub un microscop veti observa ca suprafata aluminiului este de fapt rugoasa. Nu putem sa vedem anumite lucruri pentru ca nu avem decat receptorii cu care ne-am nascut si crescut; nu poti vedea cu ochiul liber craterele de pe luna, avem nevoie de un telescop; sunt frecvente radio care trec in aceste momente pe langa noi prin camera, dar nu le percepem, nu avem receptorii necesari (uneltele potrivite). Intelegeti unde vreau sa bat?

Oamenii o numesc constiinta superioara, dar problema este ca nu poti sa fii constient decat daca ai uneltele necesare cu care sa poti simti ceea ce nu simti in mod normal. Acestia spun in general: “Lumea este asa cum o vad eu, si doar asa”, dar acest lucru este ridicol. O vedem luand in considerare calitatea receptorilor de care dispunem. Ce este de fapt o persoana care creaza? Este o persoana care culege informatii din tot ce vede, traieste, simte si reproduce ceva la un alt nivel combinand tot ce acumulat din experientele de viata pe care le-a avut.

Cadrul tau de referinta este ceea ce vezi, nu exista frumusete, este tot ceva inventat si exista in fiecare cultura in mod diferit: „Un apus frumos”, „Ea este o femeie incredibil de frumoasa”, dar daca toata lumea ar fi avut coarne asta ar fi frumosul pentru toata lumea, ai fi fost ciudat si aratat cu degetul daca ti-ar fi lipsit acele coarne. Totul depinde de tine, iti creezi propriile standarde, orice ar fi, de aceea se si spune ca frumusetea este in ochii celui ce priveste.

Priviti ceea ce se intampla in jurul vostru, fiti constienti, nu mai fiti roboti, zombie, sau orice altceva ce poate fi manipulat, spalat pe creier zilnic, puneti-va intrebari, dar nu doar voua, si celorlalti. Stiu ca va dati seama in fiecare zi, ca ceea ce se intampla nu este deloc bine si suferiti din cauza asta, dar in continuare nu faceti nimic pentru o schimbare, macar daca nu pentru voi, faceti-o pentru cei ce vor veni, apropiati, samd. Spuneti mai departe ceea ce simtiti, ce credeti, o sa descoperiti din ce in ce mai multa lume cu aceleasi credinte, aceleasi aspiratii, nu o sa va vina sa credeti cat de multa lume stie dar nu reactioneaza.

Daca luam in considerare, la un moment dat (ceea ce societatea o va face, candva, sper sa fie mai devreme), ca tot ce exista pe Pamant ar trebui sa devina un patrimoniu comun al tuturor natiunilor, toate resursele Pamantului vor fi detinute de toti oamenii. Crezi in Dumnezeu daca ai inteles invataturile tuturor religiilor: nu exista linii de proprietate in rai, nici banci, nici pozitii ale oamenilor unde o persona este ridicata in slavi mai mult decat alta. Daca Pamantul ar fi patrimoniu comun al tuturor natiunilor si toate granitele artificiale ar fi indepartate ca oamenii sa nu mai fie separati, acolo nu ar fi nici o baza pentru razboi sau armament.

Lumea in care locuiti este o lume veche. Limba sa este veche, valorile sale sunt vechi si institutiile noastre de invatamant nu reusesc sa atinga sistemul social. „Vrei sa fii atent, nu atinge asta! Aceasta este o zona in care nu doriti sa va implicati”. Ei bine, pentru ca tu sa cresti, pentru a face lumea un loc mai bun trebuie sa faci fata aceastei situatii. Nu spun ca oamenii vor fi de acord si vor face asta. Conform inregistrarilor istorice, nicio civilizatie nu a stabilit vreodata ce va face pe viitor. Exact ceea ce vom face, cum vom trai, cum vom calatori dintr-un loc in altul. Niciuna! Dar construim autostrazi peste tot. Te duci la scoala sa te invete ceva, spre exemplu: „O linie dreapta este distanta cea mai scurta intre doua puncte date”. Uitati-va la orase, diferite modele si structuri, asta nu exprima individualitate, ci un mare haos. La 7-8 dimineata toate masinile dintr-o anumita parcare ies dar nu pot trece un anumit pod, o anume autostrada, in orice caz, nu la timp si din nou spunem: „Hai sa mai facem un pod/o autostrada”. Si ajungem la concluzia ca trebuie sa alegem un om cu functie politica, om total incompetent care habar nu are despre ce este vorba. Nu imi pasa cu cine tii, nu au valorile sistemice cu care ar putea sa rezolve aceste probleme, sunt doar marionete. Nu au fost niciodata educati sa stie sa rezolve aceste probleme. Sunt prezentati ca si cand ar avea un anumit set uniform de valori si ies in lume si aici incepe cu adevarat partea trista a povestii. Ganditi, simtiti si cel mai important lucru: Nu uitati sa fiti prezenti in prezent! SHARING IS CARING! – Leopold Eugen Reich

Comentati?