Greseli de eticheta de prin lume

greseli de etichetaVa place sa calatoriti, sa vedeti lumea si sa aflati cat mai multe lucruri despre cultura si civilizatia locurilor vizitate, stiu asta. Cui nu-i place? Sunt insa anumite reguli bine a fi cunoscute inainte de a ajunge la destinatie pentru a nu va pune singuri in postura de a fi nepoliticosi ori de a va jigni gazdele. Urmatoarele sfaturi sunt doar cateva dintr-o multitudine, asa ca orice ajutor este bine venit. Daca stiti si alte lucruri utile pe care eu nu le-am surprins aici folositi modulul de comentarii de la sfarsitul articolului si ajutati-ne pe toti sa ne comportam cum se cuvine si sa facem un ghid cu greseli de eticheta.

Cafeaua
Poate ca ne-ar placea sa savuram cate o ceasca de cafea cu mult lapte toata ziua, dar in multe tari europene cappuccino si alte tipuri de cafea cu lapte se gasesc numai in timpul orelor de dimineata. Espresso este ceea ce se consuma dupa-amiaza si seara. Deci, nu fiti surprins atunci cand veti primi o fata amuzata de la chelnerul caruia i-ati comandat un latte dublu cu extra frisca dupa pranzul cu paste cu pesto.

Uitati de ketchup
Multi bucatari francezi sunt ingroziti daca oaspetii adauga condimente precum ketchup-ul si mustarul la capodoperele lor culinare inainte de a lua prima muscatura. Ei cred ca acestea mascheaza gustul adevarat al produselor alimentare – asa ca ar fi bine sa va obisnuiti cu „pommes frites” fara sa ii „garnisiti” cu ketchup.

Gata, farfuria este luna!
Inca din copilarie am fost invatati ca ne putem ridica de la masa numai dupa ce farfuria este goala-goluta. Dar in China, daca inghiti pana si ultima imbucatura din farfurie poate fi jignitor pentru gazda; s-ar putea interpreta ca nu v-a oferit suficienta mancare. Asadar, aveti grija sa lasati cativa dumicati in farfurie, si uitati de doggie-bag! Nimic din ce ati servit la masa nu se ia la pachet!

Capul sus
In Tailanda, indiferent cat de adorabil este copilul cuiva, rezistati tentatiei de a va juca cu degetele prin parul lui, de a-l mangaia pe crestet ori de a-i da o bataie prietenesca pe ceafa. Este tabu a atinge capul, parte venerata a corpului, una din cele mai mari greseli de eticheta.

Fara impartit
Nu conteaza cat de delicioase sunt felurile de mancare din farfuria ta, a oferi cuiva sa guste din mancarea aflata in fata voastra este absolut interzis in India pentru ca este considerat murdar. Bucurati-va de cina si vorbiti cu entuziasm despre tot ce vreti, dar pastrati-va mancarea pentru voi.

Aveti nevoie de indicii
In India, in cazul in care vreti sa apelati la ajutorul cuiva, nu folositi niciodata degetul aratator – este considerat un gest condescendent si insultator. In schimb, tineti mana, cu palma in jos, si miscati degetele. Veti obtine rezultate mult mai bune!

Mai bun decat untul
Cand luati masa la restaurant in Spania, obisnuiti-va cu ideea de paine fara unt. Cereti la un restaurant si vi se va raspunde cel mai probabil ca ei nu au. Practica preferata este sa inmuiati painea in ulei de masline – si daca ma intrebati, este mult mai bun oricum!

OK
In Brazilia nu aratati nimanui gestul facut cu mana pentru „OK” gestul cu degetul mare si indicatorul unite pentru a forma litera O … este un gest obscen, care probabil va va eticheta atat drept ignorant cat si este extrem de ofensator!

Carnea si laptele
In Israel, cu exceptia cazului in care stiti altfel, se presupune ca fiecare gospodarie pastreaza kosher. Asta inseamna ca amestecul de carne si produse lactate nu este permis. Deci nu lapte in cafea dupa o cina la care ati avut carne (si nici branza pe burger, in niciun caz!).

Aruncarea prosopului
Intr-un restaurant japonez, daca vi se da un prosop cald, folositi-l numai pentru a va curata mainile. Este in general considerat nepoliticos sa va stergeti fata cu el (desi in mai multe restaurante informale oamenii pot ocazional fi observati ca fac asta).

Serviciu cu un zambet
La noi, in tarile din vestul Europei, in SUA, multi dintre noi suntem obisnuiti sa ne servim singuri din platourile si castroanele ce se pun in mijlocul mesei. Dar in China este comun pentru gazda sa serveasca oaspetii, asa ca rezistati tentatiei de a va mai lua o lingura de orez. Stati pe spate, relaxati-va si bucurati-va gazda permitandu-i sa va puna pe un piedestal.

Acoperiti pana-n calcaie
Ganditi de doua ori inainte de a va imbraca prea neglijent in Egipt. A va arata talpile picioarelor sau pantofii este considerat sunt greseli de eticheta!

Buze uscate
Nu conteaza cat de uscate va sunt buzele atunci cand calatoriti in Zimbabwe. Sub nicio forma nu va lingeti buzele in timp ce va uitati la cineva de sex opus. Desi ar putea parea un gest nevinovat pentru voi, ei considera ca este un gest obscen.

Pasi mici
Aveti un prieten in Rusia care asteapta un copil? Cautati si alegeti tot ce vreti, dar nu le dati nimic pana cand micutul/micuta nu a venit pe lume. Este considerat ghinion si intra la greseli de eticheta sa faceti acest lucru mai devreme.

Comentati?