Paradis de peste 150 de ani

Prima Gradina Botanica din Romania a fost infiintata de Alexandru Ioan Cuza in 1860 si inaugurata in 1861. 25 de ani mai tarziu a fost mutata pe terenul actual de circa 17 ha si a adunat in timp ceva peste 10 mii de specii de plante.

Gradina isi deschide portile devreme (cu orar de vizitare 8 – 20 si costul unui bilet de 5 lei), si este un loc minunat mai ales la primele ore ale diminetii, cand este relativa liniste. Doar mierlele sparg linistea Cotroceniului la prima ora.

Ca sunt banci in gradina este normal; doar asa te poti odihni olecuta, poti sta sa te uiti la rate si sa te bucuri de aglomeratia de culori si mirosuri in liniste. Cuvantul cheie in toata acesta ecuatie este liniste. In jurul pranzului gradina se umple brusc; animale urbane de toate varstele, extrem de galagioase, cu biciclete, trotinete, dotate cu tot soiul de sonerii, claxoane, si alte asemenea chestii sunatoare, alaturi de mingi (oare de ce au voie cu mingi in Gradina Botanica?!), zumzet de copii si racnete de parinti isterici: „nu calca acolo!” „ia mana!” „n-ai voie!” „cazi in apa!”, „nu rupe floarea!”, „nu pune mana pe rata!”.

Stiu ca sunt putine parcuri in Bucuresti, insa totusi, ce naiba cauta activitatile sportive in Gradina Botanica? Acesta este un loc de plimbare, de meditatie, de admirat natura intr-o stare mai de visare, si cum poti sa fii zen cand urla langa tine o voce stridenta „nu pune mana pe rata, ca te musca, mama!”? (fotografia apartine venedict.wordpress.com)

Comentati?