Cadenta si cascada

Cadenta si cascada – o poveste de Liviu Balint

cadenta

Am reascultat o emisiune făcută de Pittiș în ’90 despre King Crimson și mi-a adus aminte două cântece cu care m-am trezit și azi dimineață: „I Talk to the Wind” și „Cadence and Cascade”. Mi-am adus aminte și de perioada aia, scurtă, când exista o sete fantastică de recuperare spirituală, încurajată de oameni de valoare, cum era și Pittiș. Încă nu ajunseseră tot felul de inculți bogați să profite de setea asta și să deschidă IMM-urile (Intreprinderi de Manipulare în Masă). Nu apăruseră posturile de radio care să promoveze prostul gust sub scuza că asta se cere. Nu, nu a cerut nimeni. Doar că exista o masă amorfă care nu avea direcție și care putea fi exploatată. Așa s-au născut audiențele. Așa au apărut mijloacele de comunicare în această masă. Posturile de radio servile unor interese. Conduse de oameni care nu ascultau muzică. Televiziunile pornite de oameni care nu aveau alte valori decât cele din portofel. Ziare de plastic, de unică folosință.

Oamenii de calitate s-au dat sau au fost dați pe nesimțite la o parte. Pe nesimțite. În locul lor, vedete de carton, servants of masters, care au început să modeleze minți de plastilină. Și printre ei, tot mai puțini, promotori de nișă ai adevăratelor valori, risipiți pe ici pe colo, care luptă în continuare împotriva unei mase agresive și încurajată spre ură și violență, dar luptă cu săbii de hârtie și sulițe bonte la capăt.

Țin minte că pe final de decembrie 89 am ascultat la Radio Tineret mai multe cântece străine consecutiv: Beatles, Led Zep, Rolling Stones. Mi se părea ireal. Înainte nu era permisă difuzarea a mai mult de două cântece străine unul după altul. Dacă se încerca asta erau prezentate nume traduse. Am auzit cu urechile mele că urma să ascult George Mihai în loc de George Michael, sau Emerson, Lacul și Palmierul, devenită clasică. Imediat după 90 a fost o adevărată explozie de speranță și bun simț, care ne făcea să credem că așteptarea nu a fost în zadar. (….. Continuarea o gasiti, toata, aici)

Comentati?