20 de wati de speranta

20 de wati de speranta

Două întâmplări aparent fără vreo legătură între ele mi-au marcat săptămâna asta înainte de Paște.

Prima a fost o întâlnire cu un om al străzii, pentru majoritatea doar un boschetar dintre cei mulți de care dăm la fiecare pas, fără să ne pese prea mult, ba chiar îi și ocolim, și ne oprim respirația în prezența lor, doar doar scăpăm mai repede de imaginea lor neplăcută și greu mirositoare.

Dintre toate lucrurile, tabieturile și convențiile stabile din viața noastră, el avea cu el doar o pătură și un rucsac. Cu pătura se învelea în nopțile reci de aprilie pe o bancă în parc, iar în rucsac … Oare ce purta în rucsac?

Mi-a fost coleg de facultate la Filologie prin anii nouăzeci și visa să plece undeva în străinătate. În ultimii douăzeci de ani nu ne-am văzut … iar visul lui e acum o pătură murdară pe care o tot adună și o strânge sub el. M-am apropiat de el și i-am rostit numele. Fără să ridice privirea din asfalt, s-a ridicat și-a dispărut în mulțime … Undeva … cine știe unde …

N-am să știu vreodată unde dispar oamenii care nu vor să fie găsiți sau strigați după nume. Fiecare recunoaștere e o rănire în plus. Fiecare plecare o nouă înfrângere? Câte lumi i s-or fi stins și lui? Câte morți ne sunt date pe pământ?

A doua întâmplare e de fapt o informație citită în treacăt, în aceeași seară. Informația, chiar dacă e una strict științifică, a ajuns la mine în forma unui filtru: „Dacă un corp este distrus într-un univers, nucleul energetic de 20 de wati – măsurat științific – care a făcut creierul să functioneze ca un computer nu se stinge odată cu trupul. Se știe de ani multi ca „energia nu se distruge, se transformă”, iar „fântana energo-informaționala” a creierului, cum au numit cercetătorii cei 20 de wați, transcede într-un nou univers”. Ce se poate lumina cu 20 de W?

Se apropie Paștele. În cei 20 de wați, fie ei și ultimii, cred. Tare.

de Ljubinka Perinac Stankov

Comentati?