Orasul devorat de o stanca

general viewSetenil de las Bodegas, Spania, este un oras construit sub o roca ce atarna gata sa cada! Cu stanca straveche peste, sub si in spatele cladirilor, orasul a fost foarte usor de aparat impotriva invadatorilor de-a lungul istoriei sale, si este deasememena foarte bine controlat climatic. Roca face o izolare excelenta impotriva atat a caldurii cat si a frigului, iar casele sunt varuite anual cu var alb ca sa respinga si nu sa atraga soarele.

Cei 3.000 de locuitori ai oraselului Setenil de las Bodegas, situat in frumoasa regiune Andalucia, par a fi blocati intre roca si un loc dur. Cand intra in caselel lor, ei vad fata pietrei; cand se plimba prin orasul lor, merg pe … pietre. A fost oare orasul lovit de un meteorit, si daca nu, oare ce a cauzat neobisnuitele constructii?

Setenil si “hard rock cafe”:
hard ... rock ... cafe

Setenil de las Bodegas, aflat cam la 18 km departare de Ronda in provincia Cadiz, este blocat intre stancile erodate de raul Trejo. Casele vechi in special sunt construite sub stanca ce atarna iar cele noi cuspatele pe coasta dealului.

Numele Setenil vine de la latinescul septem nihil – de sapte ori nu – ce se refera la perioada recuceririi crestinilor, cand regii catolici au incercat sa recucereasca teritoriile inapoi de la mauri, ce venisera din Africa si au condus Peninsula Iberica de la 711. In cazul Setenil, abia a saptea tentative de recucerire a fost cu succes, in 1485, facand orasul unul din ultimele bastioane ale maurilor pana cand au fost alungati din Europa in 1492.

Orasul Setenil si valea lui Rio Trejo:
valey

Cat priveste partea a doua a numelui orasului, “de las Bodegas,” exista cel putin doua povesti ce circula. Conform uneia dintre ele, Sentenil a daugat cu mandrie “de las Bodegas” numelui sau in secolul 15, de la numeroasele podgorii din zona. Din nefericire, daunatorii vitei de vie au incheiat in anii 1860.

Conform unei alte povesti, de la inceputul secolului 16, “bodegas” se refera la uriasele depozite ale Sentenil ce se aflau sub roca si in care se pastrau tot felul de produse, reci si proaspete chiar si in cele mai toride veri. Indiferent de care versiune este adevarata, cert este ca inca si astazi, Setenil este faimoasa pentru delicatese ca chorizo, cerdo, ulei de masline, miere, gem si un excellent vin andaluz.

In afara de a fi construit in stanca, Setenil este deasemenea unul din satele albe tipic andaluze; sate ce incearca a se pastra cat mai racoroase posibil in acesta regiune torida a Spaniei prin vopsirea cu alb a caselor lor in fiecare an, pentru ca albul respinge cel mai bine lumina soarelui.

Vechi si nou: cele mai multe case in Setenil au o legatura cu piatra:
2132980480104237032S600x600Q85

Cand te uiti la imgini ca aceasta, cu intreg orasul traind literalmente in umbra unei roci uriase, te intrebi: Dar de ce? Nu e deprimant, mai ales iarna?

rock ... over

Motivul pentru care oamenii au ales sa traiasca aici este pragmatismul, mai mult sau mai putin. Pivnitele naturale (sau sa le spun mai bine grote) din Setenil s-au dovedit locuinte perfecte, se crede inca din vremuri preistorice. In loc sa trebuiasca sa construiasca o intreaga casa si sa incerce sa o izoleze termic impotriva caldurii vara si frigului iarna, multe grote au avut nevoie doar de o fatada si voila! Iata casa in accord cu natura!

Una din vechile strazi din Setenil:
old street

Deasemenea, nu trebuie sa uitam ca Setenil de las Bodegas este un oras vechi de secole si pietroiul asta s-a dovedit a fi o aparare foarte buna pentru oras. Ce inamic ar incerca sa cucereasca un oras cu o aparare atat de solida (si la propriu si la figurat) cand urmatorul oras n-are nici un fel de protectie? La urma urmei de-asta le-au trebuit regilor catolici sapte incercari inainte de a recuceri Setenil de la mauri… (foto: wayfaring.info)

Comentati?