Maturitate

E vremea bacalaureatului sau bac-ului asa cum este cunoscut in limbaj colocvial. Examenul a fost introdus pentru prima data de Napoleon in 1806. Astazi, este examenul obligatoriu pentru a fi considerat ca ai liceul terminat si pentru a putea aplica pentru o facultate. Exista tari in care nu este necesar pentru absolvirea liceului si nici nu este obligatoriu. De exemplu in Franta aproximativ 62% din elevi se inscriu pentru examen si au o rata de trecere de 80% in zilele noastre. Erau vremuri cand acest examen era mult mai strict. La noi este pur si simplu groaznic. Ati aflat probabil de diferitele variante de perle de la bac … Inutil sa comentam acum. (foto: predicti.com)

Totusi, lasandu-i la o parte pe creatorii de perle – ce nu sunt putini -, bacalaureatul este un ritual de trecere acompaniat de mult stres si o imensa cantitate de scris de mana. La noi primul examen este la limba romana, daca nu ma insel. La francezi este la filosofie. In fiecare an, programele de stiri frantuzesti prezinta intrebarile examenului si interviuri cu filozofi celebri dar si cu elevi cu privire la raspunsurile corecte.

Cateva saptamani mai tarziu, rezultatele sunt publicate la avizierul scolii cu tot cu posibilitatea cunoasterii nivelului distinctiei: cu onoruri, cu inalte onoruri sau cu cele mai inalte onoruri. Rareori, corectorii lucrarilor pot acorda felicitarile juriului. Aceste onoruri sunt extrem de importante, parintii laudandu-se cu rezultatele copiilor si dupa zeci de ani de zile. E-adevarat si faptul ca la ei evaluarea este lipsita de orice suspiciune iar clasamentul reflecta exact valoarea participantilor la competitie.

Familiile adunate in afara scolii impart fie sticle de sampanie, fie lacrimi si jale. TOTI stiu rezultatele. Sa nu reusesti este un mare pas inapoi. Spre deosebire de americani unde examenele SAT se sustin aproape in fiecare luna, de noi unde sunt doua sesiuni de sustinere intr-un an, la francezi se intampla o singura data pe an, in luna Iunie.

Exista mai multe tipuri de bacalaureat: general, tehnic si profesional (de meserii). Bacalaureatul general este cel care face obiectul atentiei tuturor. Aceasta este mai departe impartit in S (stiintific), ES (Stiinte Economice si Sociale) si L (literar). Cele mai prestigioase scoli cer S.

Un examen S cuprinde examene la: matematica, franceza, fizica, chimie, biologie, inginerie sau ecologie, istorie si geografie, doua limbi straine suplimentare (la alegere din peste 60 de posibilitati!), filosofie si educatie fizica. Aceasta din urma categorie este evaluata pe tot parcursul anului, dar restul necesita examinari stil eseu ce dureaza intre doua si patru ore fiecare. Chiar si L (literar) cere matematica si biologie, deci nu exista nicio scapare pentru cei cu fobie la stiintele exacte. Intimidant cu adevarat, dar daca vrei sa poti fi primit la una din universitatile prestigioase ale Europei, acesta este pretul! Sa mai facem comparatie cu ce se intampla la noi?!

2 comentarii pe “Maturitate

Comentati?