Christiania – Orasul libertatii supreme

Orasul liber Christiania este un cartier ce se auto-guverneaza din Copenhaga, capitala Danemarcei, unde oamenii traiesc în libertate.

Christiania a fost creat in 1971 si consta din vechea cazarma Bådsmandsstræde si parti ale meterezelor orasului. Dupa ce baracile militare au fost abandonate, zona a fost pur si simplu preluata de catre localnici din cartierele inconjuratoare, ca un loc de joaca pentru copiii lor. Acest lucru a fost de fapt un protest impotriva guvernului danez din acea vreme, inceput cu articolul lui Jacob Ludvigsen.

Christiania

Christiania10

Ludvigsen a fost un ziarist ce scria pentru o revista adresata in special tinerilor si nelinistitilor, iar piesa sa, intitulata „Civilii au cucerit Orasul interzis de militari” (in cele din urma) a dus la proclamarea orasului liber. A devenit un mic stat in interiorul unui stat, guvernat de propriile legi, unde oamenii erau liberi sa se exprime in orice fel au vrut sau le-a placut.

Christiania8

Christiania7

Locuitorii Christiania practica meditatii si Yoga dar sunt, de asemenea, pasionati de producerea de droguri usoare ca marijuana. Si-au dezvoltat propriul set de reguli, independent de legislatia daneza. Aceste norme interzic violenta, furtul, cutitele, armele si consumul de droguri grele. In afara de acestea, aproape orice altceva este permis.

Christiania6

Christiania5

Adesea denumita „paradisul fraierilor” din cauza numarului de persoane fara adapost, vagabonzi si someri care gasesc aici un sanctuar, (ca sa nu vorbim de tinerii care vin aici pentru a cumpara si produce droguri usoare), Christiania este cu adevarat un loc unic. Pana in 2004 comertul de marijuana si alte droguri era permis, dar de atunci, guvernul danez a luat masuri si a incercat sa il interzica. Asta a dus la o serie de proteste si revolte; pentru propria liniste sau poate pentru ca s-au gandit ca e mai bine sa-i lase in pace oficialitatile au renuntat sa se mai bage peste ei lasand situatia intr-un fel de uitare.

Christiania3

Christiania9

Inconjurata de controverse, datorita setului de legi permisive, Christiania este unic in lume si multi danezi isi duc musafirii straini aici pentru a le arata ceva ce nu pot vedea nicaieri in afara de Copenhaga.

Christiania4.png

sursa info: wikipedia.org
sursa foto: flickr.com

Un comentariu pe “Christiania – Orasul libertatii supreme

  1. Pingback: City Break in Malmo, sau 5 orase in 3 zile | Căsuța Oliviei

Comentati?