Oul centenar. Mancati unul?

oul centenarPentru ca Vineri s-au vopsit ouale ce-ar fi sa va arat si altfel de oua?! Imi place o omleta buna si nici oul fiert nu-mi este indiferent, insa un ou de un secol? Nu prea cred!

Cunoscut deasemenea si drept oul conservat, oul de o suta de ani, oul de o mie de ani sau oul milenar, Century Egg este o delicatesa folosita in multe feluri traditionale ale bucatariei chineze.

Detalii despre cum se prepara oul centenar:

Oua proaspete de rata, pui sau prepelita devin oua centenare dupa saptamani, uneori luni de conservare intr-o mixtura de clei, cenusa, var, sare si orez. Procesul “pregatirii” se crede ca dateaza de vreo 600 de ani, cand cineva a gasit niste oua vechi conservate intr-o baie de var stins. La degustare a decis sa produca mai multe, de data asta insa adaugand si ceva sare, plus inca vreo cateva alte ingrediente.

Cand conservarea este completa, amestecul de „coca” si coaja se elimina pentru a dezvalui acum albusul transformat in maron inchis si verde inchis, cu un galbenus creamos si picant. Alcalinitatea creste ph-ul oului de la 9 la 12 sau chiar mai mult si-i dau un miros mai puternic de amoniac si sulf.

Se consuma fie crud, fie ca ingredient in alte mancaruri ale bucatariei chineze. Sunt unii care-l asociaza cu branza cu miros intepator, dar delicioasa. Din pacate sunt altii (ca si mine) care nu pot pur si simplu sa treaca peste culorile absolut dezgustatoare ori peste mirosul ce-ti muta nasul. (photos source)

Comentati?