O delicatesa ce ucide padurea

burduf 2

Branza de burduf in scoarta de brad – Autoritatile noastre se zbat sa omologheze acest sortiment ca un produs 100% romanesc. Gustul, aroma si aspectul branzei sunt cu totul deosebite, astfel explicandu-se si succesul ei atat pe piata nationala cat si la targurile internationale de profil.

Se prepara la munte, mai ales vara si toamna, cand laptele contine mai multa grasime. Este specific romaneasca, iar modul de fabricare se cunoaste la noi din cele mai vechi timpuri. Numele ii vine de la ambalajul în care se prezinta, burduful din piele de oaie.

burduf 1

Imediat dupa ce se mulg oile se strecoara laptele, asa incat branza se face din lapte nepasteurizat. Produsul este 100% ecologic si nu contine nici un fel de conservant chimic. Se incheaga branza, folosind cheag din ranza de vitel sau miel ce a fost sacrificat inainte sa apuce sa manance iarba, si se tine 6-7 zile la macerat. Apoi se da prin masina de tocat, se adauga sare si se pune in burduf. In zona Bran zona Bran si imprejurimile Brasovului, burdufurile se introduc si in scoarta tanara de brad.

Casul se depoziteaza si se lasa la dospit, iar in functie de clima se protejeaza cazanul suplimentar, astfel incat toamna cand deja se raceste semnificativ, acesta se inveleste cu un cojoc.

burduf 3

Coaja de brad este curatata, apoi oparita in zer pentru a i se indeparta rasina si pentru a mai pierde din aroma puternica, se taie in bucati de diferite dimensiuni (in functie de marimea burdufurilor) si apoi se cos cu o adrea ‘cosuletele”. Branza capata o culoare aurie la capete si o discreta aroma de rasina.

Putini stiu insa ca alegerea scoartei de brad se face doar de pe copacii in varsta de 20-25 de ani si ca procedeul de recoltare usuca brazii in proportie de 100%. Padurile din jurul imprejurimile Branului si Brasovului sunt pline de brazi uscati. Un dezastru!

scoarta1
scoarta2
scoarta3
scoarta4

Branzei insa i se poate da aroma de brad si prin pastrarea ei in ace de brad sau in rumegus de brad, numai ca (se pare) aceste tehnici de preparare nu dau la fel de bine la cumparatori. Asa incat suntem cu totii vinovati de moartea padurilor de brad din zonele mentionate mai devreme: ciobanul lacom si inconstient, comerciantul fara scrupule, dar si noi cei ale caror placere si bani contribuie din plin la distrugerea padurilor, chiar daca nu recunoastem lucrul acesta.

Suntem cu totii orbi si surzi?
sc1
sc2

5 comentarii pe “O delicatesa ce ucide padurea

  1. La Bran zilele astea am o dieta cu doua alimente de baza : branza in coaja de brad si kurtos kalacs, cei facuti linga castel. In mod evident…branza va dispare de pe lista ! Scuze pentru jupuirea de pina acum…sorry !!!

  2. barladeanu mihaela

    - Edit

    Reply

    daca intradevar autoritatile ar dori sa faca ceva, ar gasi si solutii,brazii ar fi taiati coaja folosita ,iar busteanul ar merge la prelucrat nu ar ramanea sa se usuce….dar nu stiu, daca stie cineva in citi ani creste un brad de 25 30 cm grosime…apoximativ 15 ani…

  3. Ideea de baza este ce trebuie sa facem ca sa nu „fortam” autoritatile (oricare ar fi ele) in situatia de a taia brazii … tocmai pentru ca un brad, ca sa ajunga la maturitate are nevoie de multi, prea multi ani …

  4. In urma articolului nostru, am primit un raspuns de la una din organizatiile active si prezente in lupta pentru sanatatea noastra „verde”; le multumim ca ne-au citit si poate impreuna vom putea face mai mult. Iata raspunsul lor:

    „Buna ziua,

    Multumim ca ne-ati trimis si noua aceste informatii. Din pacate, nici noi nu putem face prea multe. Tot ce putem face acum este sa trimitiem o sesizare la ocolalele silvice din zona.

    Va incurajez sa faceti si voi o sesizare.
    Am gasit o lista de ocoale silvice. http://www.stirilocale.ro/brasov/index.php?module=utile&cat=540

    Daca facem cateva sesizari, poate va deveni o problema si pentru ei.

    O zi placuta.”

  5. La cati copaci se fasoneaza legal nu inteleg de ce trebuie sa jupuiesti pe cei in picioare.Cred ca e o problema locala si lipsa celor 7 ani de acasa.Sa nu uitam ca in Romania se taie anual legal 18 milioane metrii cubi

Comentati?