10 ciudatenii extraordinare ale naturii

Natura este plina de curiozitati, mistere si lucruri – cel putin -bizare! Iata o prima lista:

Soricelul Minune
Ciudatenia: Un soarece poate trece printr-o gaura de marimea unui varf de pix.

In timpul lunilor de vara, soarecii traiesc in general afara in aer liber si raman „captivi” acolo. Dar imediat ce vremea incepe sa se raceasca, ei cauta caldura caminului lor. Datorita craniului lor moale si a abilitatii lor de rozatoare, o gaura de circa 6 mm este suficient de larga pentru ei pentru a intra in masa inapoi acasa. Odata in interior, vor roade constant cam orice – inclusiv beton, plumb si plastic. Iar asta se intampla pentru ca au nevoie sa-si tina dintii ce se afla in continua crestere, la o lungime convenabila. Contrar credintei generale, soarecilor nu le place branza, dar o mananca la nevoie. Soarecii pot sari pana la 46cm, pot inota, pot circula vertical, sau intorsi cu picioarele in sus. Pentru a va proteja casa de soareci, verificati cele mai mici deschideri, gauri sau brese, pentru ca asa cum va spuneam, daca isi poate baga capul, restul e o joace de copil, si in plus isi tine si dintii tociti.

Ochii dreptunghiulari
Ciudatenia: Spre deosebire de majoritatea creaturilor, caprele au pupile rectangulare

Cu totii ne imaginam pupilele ca fiind rotunde – asa cum vedem cel mai adesea – dar caprele (si multe alte animale cu copite) au fante orizontale care sunt aproape dreptunghiulare cand sunt dilatate. Acestea dau caprelor o raza de acoperire a vederii de 320 – 340 de grade, insemnand ca pot vedea virtual de jur imprejurul lor fara sa se miste sau sa-si miste capul (in comparatie cu oamenii care au acoperire vizuala de 160 – 210 de grade). Prin urmare, animalele cu ochi dreptunghiulari pot vedea mai bine noaptea pentru ca au pupile mai mari, si pot fi inchise mai etans pentru a restrictiona lumina. Interesant este ca deasemenea caracatita are pupile dreptunghiulare.

Caii Orbi
Ciudatenia: Caii nu pot vedea direct in fata lor

Un cal are considerabil vedere mai larga (doar are si cei mai mari ochi din regnul animal) – fiind capabil sa acopere un camp total de 350 de grade. Caii au doua „puncte moarte” – primul este chiar direct in fata lor iar celalalt este exact in spatele capului lor. In ceea ce priveste observarea detaliilor, caii sunt orbi la culoarea rosie si au camp vizual de 20/33 (comparat cu un camp vizual uman perfect care este de 20/20)

Sobolani bolnavi
Ciudatenia: Sobolanii nu vomita

Sobolanii nu pot ragai sau vomita din cauza unui perete de limitare intre cele doua stomacuri si a incapacitatii de a-si controla muschii diafragmei necesari actiunii. Pe langa sobolani, nici porcii de Guineea nu pot face acest lucru. Acest lucru face sobolanii extrem de sensibili la otravire (cunoscuta fiind popularitatea acesteia in controlarea infestarii cu sobolani). Din cauza aceste inabilitati, sobolanii vor ciupi din mancare ca sa vada daca le face rau (nu pot vomita, dar se simt ca si cand si-ar dori s-o poata face!) Daca nu le e greata isi vor bate joc de tot.

Gorilla
Ciudatenia: Numele stiintific al gorilei este “Gorilla Gorilla Gorilla”

Trebuie sa fiu foarte clara: acesta este numele stiintific pentru un tip anume de gorila – Gorilla de ses (tipul cel mai des intalnit in gradinile zoologice si cel mai comun). Din nu se stie ce motiv, biata gorila a ramas pricopsita cu ciudatul nume; poate ca au fost lipsiti de imaginatie sau au vrut sa accentueze si mai mult faptul ca e o gorila de gorila!

Lebedele ucigase
Ciudatenia: O lebada poate rupe mana unui om

Data viitoare cand mai hraniti frumoasele lebede si vreti sa bateti usor pe spate pe vreuna, mai bine n-o faceti! Lebedele sunt foarte protectoare cu suratele mai tinere (fie ca sunt chiar puii lor ori nu) si isi vor folosi incredibila putere a aripilor pentru a se apara. O fac adesea impotriva cainilor si uneori a oamenilor. Au o intindere a aripilor de circa 2,75 metri.

In 2001, un tanar irlandez s-a ales cu piciorul rupt de catre o lebada cand a incercat sa o provoace. In anul urmator o alta persoana s-a ales cu un brat rupt tot de catre o gratioasa lebada.

Cred ca abia acum am inteles ce s-a intamplat cu ai nostri concetateni rromi in Austria sau Elvetia … atunci cand au oripilat Europa mancand cateva lebede: de fapt a fost legitima aparare!

Paianjenul fragil
Ciudatenia: Daca scapati o tarantula din mana se face bucati

In primul rand ele sunt inofensive oamenilor (desi au o muscatura dureroasa). Doar daca sunteti alergici la veninul de tarantula puteti avea neplaceri. Unele dintre tarantule pot deasemenea improsca “par” de pe picioarele lor care poate strapunge pielea umana si cauza un puternic disconfort. Acum – inapoi la ciudatenii. Tarantulele au un exoscheleton (ceea ce inseamna ca se afla pe un schelet exterior) ca de exemplu langustele si crabii. Isi leapada scheletul extern cu regularitate – in mod normal asezandu-se pe spate. (Cand renunta la schelet, o idee buna ar fi sa va indepartati de ele, pentru ca vor ataca negresit simtindu-se vulnerabile). Si pentru ca au un schelet extrem de fragil, daca o tarantula este scapata de la o inaltime medie, se va „imprastia” si va muri.

Infricosator de iute
Ciudatenia: Nucsoara este otravitoare

Nucsoara este un drog halucinogen ce este in mod normal folosit ca un condiment ce da aroma unor dulciuri. Este deasemenea o otrava. Inghitirea a 2 grame de nucsoara da aceleasi efecte ca luarea de amfetamine dar va da si ameteli, febra si dureri de cap. Ingerarea a 7,5 grame vor cauza convulsii, iar 10 grame vor da halucinatii. A manca o nucsoara intreaga poate insemna “psihoza de nucsoara” care include sentimente de confuzie si agitatie. Sunt inregistrate doua cazuri de deces din cauza nucsoarei (unul in 1908 si altul in 2001).

Frunzele saltarete
Ciudatenia: Planta telegraf este capabila de miscari rapide – chiar si in absenta vantului
Telegraful este o planta tropicala de obicei intalnita in Asia – dar si in sudul Pacificului. Planta are uluitoarea abilitate sa-si scuture frunzele (ce se rotesc in jurul axei lor si tresar in sus si-n jos). Mai sunt alte cateva plante cu abilitati de miscare rapida (cum ar fi capcana pentru muste Venus) dar aceasta este cea mai bizara si putin cunoscuta. Trebuie amintit ca atunci cand spunem „rapid” in legatura cu plantele – nu inseamna super repede – dar este desigur vizibil cu ochiul liber. Aveti un filmulet ce arata actiunea unei plante in timp real.

Chestii care ard
Ciudatenia: Carabusul Bombardier trage cu lichid fierbinte ca mecanism de aparare
Carabusul bombardier, o insecta incredibil de complexa are o abilitate extraordinara si unica: atunci cand este amenintat imprastie cu repeziciune lichide chimice fierbinti din abdomenul sau si are un tir de cam pana la 70 de „trageri”. Lichidul este o combinatie de peroxid de hidrogen si hidrochinona ce se amesteca impreuna in interiorul carabusului cauzand o reactie chimica. Este fatal insectelor mici si poate fi extrem de dureros pentru om.

8 comentarii pe “10 ciudatenii extraordinare ale naturii

  1. Nu mi-a placut chiar totul dar am obtinut niste informatii bune multumesc.

    Spunemi daca esti englez,american,german sau roman sau altceva din ce tara esti.

  2. Cu placere, Angel. Daca ceva ti-a fost de folos ma bucur. Inseamna ca n-am scris degeaba. Sunt romanca, dar (dupa cum o sugereaza si numele meu) am origini austriece. Are vreo importanta?

    1. Multumesc, Ionela. In dreapta sus, chiar deasupra calendarului, ai o mica fereastra unde iti poti introduce adresa de email, dupa care apesi butonul „inregistrare”. Vei primi un mail cu un link de activare. Dand click pe acel link vei primi zilnic, la fiecare aparitie, un mail cu articolele aparute. Succes!

  3. Nu te supara,dar dupa parcurgerea articolului am ramas cu impresia ca e tradus prin Google Translate sau ceva asemanator.Pentru informatii,10.Pentru expunere,un MARE 2…

  4. Nicio supărare, Călin. Îmi pare rău că expunerea nu a fost pe gustul tău, dar mulţumesc frumos pentru că mi-ai spus. Am să am mai multă grijă la expunere.

    PS: Nu folosesc Google Translate.

Comentati?