Magie dulce italiana

Tiramisù (4-6 persoane)

400 g piscoturi (savoiardi, lady fingers)
250 g mascarpone,
4 oua,
100 g zahar,
30 g cacao,
2 cesti de cafea expresso

Se separa ouale, se bat spuma albusurile. Se amesteca bine galbenusurile cu zaharul, apoi cu o lingura, se incorporeaza bine mascarpone, si in sfarsit albusurile batute spuma. Intre timp, e bine sa tinem crema la frigider. Cafeaua indulcita dupa gust si racita bine, se pune intr-o farfurie usor adanca. Se trece cate un piscot prin cafea pe amandoua partile fara sa-l lasam sa zaboveasca in cafea (daca absoarbe prea multa cafea se rupe), il asezam intr-o tavita cu margini inalte de 5-6 cm, apoi continuam la fel cu celelalte si le aliniem in tavita pana se umple un rand. Acum punem un strat nu prea gros de crema, doar cat sa se acopere piscoturile. Continuam asa, pana terminam toate piscoturile si toata crema. Ultimul strat trebuie sa fie de crema. La sfarsit se pudreaza tiramisù cu cacao. E bine sa fie tinut o jumatate de zi la frigider sau chiar o zi, ca sa aiba timp piscoturile sa se inmoaie.

Bineinteles, se pot face variatii, in cazul in care ne lipseste ceva, dar in acest caz nu mai vorbim despre un tiramisù adevarat.

Savoiarda (4-6 persoane)

400g piscoturi(savoiardi, lady fingers)
300g frisca,
50 g cacao,
un pahar de vin Marsala (sau un lichior amarui)

Intr-o tavita se pune un strat subtire de frisca. Restul de frisca se amesteca cu cacao. Apoi, piscoturile se trec prin vin ca si la tiramisù si se aseaza unul langa altul. Se pune un strat de crema, apoi alt strat de piscoturi, si iar crema. Se poate orna cu praf de cacao deasupra. Se baga la frigider pentru cateva ore.

Semifreddo de cafea (4-6 persoane)

400-500 g pandispan
250 g mascarpone,
100 g zahar,
4 oua,o ceasca cafea,
1/2 ceasca de lichior sau brandy

Se prepara crema similar cu tiramisù. Pandispanul se taie cubulete, se stropeste cu brandy sau ce avem, se prepara 4 sau 6 cupe, se aseaza un strat de crema, apoi distribuim cubuletele de pandispan in cupe. Cafeaua se toarna cu lingura peste cubuletele de pandispan. Deasupra mai intindem un strat din crema ramasa (dar trebuie sa fie mai putina decat cea din primul strat). Se orneaza cu un praf de cafea macinata fin sau cacao.

Semifreddo cu ricotta (sau urda clasica)

400g piscoturi savoiardi
800g ricotta / urda,
120g zahar,
100g ciocolata
50 g cacao
brandy

Se razuie ciocolata. Se amesteca bine ricotta cu zaharul, cacao si ciocolata si o lingura de brandy. Se captuseste o tavita cu hartie unsa cu ulei. Se aseaza piscoturile umezite cu brandy unul cate unul cu aceeasi tehnica tiramisù. se aseaza un strat de crema, apoi iar piscoturi dupa care din nou crema. Se tine la frigider ca si tiramisù.

Observatii:
Daca vrem retete mai light, inlocuim mascarpone cu branza Philadephia light sau ceva asemanator.
Semifreddo vara se poate pune in congelator si manca in locul inghetatei. Inainte de a-l baga in congelator insa, trebuie sa lasam in frigider sa se inmoaie piscoturile, si-abia apoi il transferam in congelator. Nu va ingheta definitiv, ci doar pe jumatate (de asta se cheama semifreddo)!

Comentati?