Ski si after-ski in Kaprun / Austria

Partii bine organizate, ciocolata calda, glühwein si un “after-ski” memorabil, acestea sunt elementele esentiale pentru vacanta mea de iarna. Este probabil lista minima de cerinte a celor abia initiati in ski/snowboard, ce percep cele doua sporturi mai mult ca pe un pretext pentru o vacanta decat ca moment de efort fizic.

O vacanta de ski in Austria stiam ca reuseste un mix admirabil de peisaje superbe si hoteluri care nu iti dau bataie de cap si, de aceea, de data aceasta am ales o destinatie tiroleza: Kaprun (zona Zell am See).

In momentul in care am inceput sa caut cazare in Austria, Steigenberger Hotel Kaprun mi-a fost recomandat de catre un prieten austriac, calduros, ca o locatie excelenta fata de cabina teleferic pentru ski sus pe ghetar, un Spa bio pentru picioare invinetite de clapari si o vitrina de prajituri in permanenta schimbare. Amicul meu a uitat sa mentioneze numarul impresionant de schnaps-uri gratuite oferite de hotel insa, sa spunem ca ne-am adaptat la fata locului cu situatia.

Ca sa ajungem in Kaprun, am ales sa zburam direct Bucuresti – Munchen, si sa parcurgem apoi 210km Munchen – Kaprun cu masina in 2 ore. O alta varianta de zbor ar fi fost Bucuresti-Viena-Salzburg si apoi transfer de 60 km, insa noi nu eram incantati de ideea schimbarii avioanelor.

La sosire, angajatii hotelului au fost amabili si vorbeau perfect engleza, lucru nu foarte des intalnit in statiunile austriece. In timp ce completam formulare de check-in am fost serviti cu sampanie si as spune ca asta a dat tonul intregii vacante.

Hotelul are de 4* corecte, cu camere spatioase si terase cu vedere catre ghetar. Banuiesc ca managerul Housekeeping provine dintr-o familie de farmacisti fiindca altfel nu-mi explic curatenia obsesiva din tot hotelul. Pe linga cearceafurile imaculate, schimbate zilnic, si mirosul de strudel de mere care ne trezea in fiecare dimineata, cand scoateam nasul din camera eram intampanati de cameristele joviale imbracate in stil tirolez care ne zambeau cu gura pana la urechi. Aveai cumva senzatia ca esti in casuta bunicilor de la munte. Mincarea a fost excelenta si preturile atat in hotelul nostru cat si in rest in localitate, au fost la nivelul celor din Poiana Brasov. Pariez ca nu faci conversia in euro a notelor de plata de pe Valea Prahovei dar, daca ai face-o, ai fi surprins. Pentru acelasi buget, in Austria, Italia si chiar pentru mai putin in Bulgaria, esti rasfatat cu o infrastructura de ski pusa la punct si servicii decente.

Pentru gradul nostru avansat de lene, hotelul ales de noi in Kaprun avea un avantaj major: pozitionarea. Location, location, location: chiar in centru, langa lift-ul pentru partii si asta i-a scutit pe baieti sa tina pe umar si echipamentul nostru! Tot de aici puteai pleca cu autobuzul shuttle catre alte 2 destinatii de ski.

Printre altele, Steigenberger Hotel a avut minunata idee de a deschide propriul centru de inchirieri echipament de ski/snowboard si a rezolvat si acest element de logistica pentru noi.

Ce nu scrie pe site-ul hotelului este ca pentru a fi cazat aici ar fi bine sa ai un ficat de fier. Nu exista conceptul de 1 (un) schnap. Nu. Schnaps-urile iti sunt servite la metru, cite 5-6 pe un cotor de lemn ingust. In repetate randuri sunt chiar gratuite, din partea casei in mod special in timpul jocului Nageln, organizat cu toti turistii hotelului la cina din restaurantul hotelului.

Nu este deloc usor sa respiri la 3000m sus pe ghetar dupa o asemenea noapte. Si pentru ca cei de la hotel sigur au mai intalnit personaje asemanatoare cu noi, iti organizeaza imediat breakfast-ul in zona de bar chiar la 11.30 dimineata, cand te trezesti, fara sa ii rogi de doua ori.

Si cum ne puteam lua adio de la aceea zi de ski, continuam in zona de Spa si piscina. Apa are 28 de grade, geamurile cu vedere panoramica te lasa sa vezi ghetarul stand in jacuzzi incat te puteai chiar imagina pe partie. Oarecum. Dupa piscine, mergeam in sauna. Bine de stiu, toti austriecii intra goi-goluti in sauna, asa ca incearca sa nu pari surprins. Totusi, ii tolereaza bine linga ei pe strainii infasurati in prosoape si nu va incerca nimeni sa traga de frunza ta asa ca nu ai motive sa nu te relaxezi.

Daca esti in vacanta in Kaprun, iarna sau vara, trebuie sa urci pana la Ghetarul Kitzsteinhorn cu zapada permanenta unde poti sa skiezi chiar si in luna iulie. Sunt 3 statii de teleferic, partiile au diverse grade de dificultate inclusiv moderat pentru incepatori si la fiecare nivel de stop al cabinei ai cateva restaurante.

In comparatie cu alte destinatii de resort de ski austriece, de tipul hotelurilor din Kitzbühel de exemplu, hotelul nostru mi s-a parut mult mai pitoresc. Este adevarat insa ca si locatia este mult diferita, Kaprun este mult mai mic si mai aproape de imaginea de satuc austriac cu un aer veritabil tirolez.

As incheia doar prin a spune ca in momentul in care am facut check-out, managerul hotelului a venit si a dorit sa ne spuna personal la revedere si sa ne multumeasca ca i-am ales ca hotel. Mi s-a parut, ca dealtfel intreaga vacanta : adorabil !

Un comentariu pe “Ski si after-ski in Kaprun / Austria

  1. a.vasilache

    - Edit

    Reply

    Suna interesant, dar tot pe Engelberg (Elvetia) se schiaza mai bine…si in plus, ai Titlis-ul care iti da o panorama de 360 de grade

Comentati?