Hayman Island

De cateva zile Hayman Island – mai precis www.islandreefjob.com – este singura mea preocupare din momentul in care „Dreamjob on Hamilton Island”, job-ul de 6 luni in Australia situat in Marea Bariera de Corali a fost postat pe Yahoo. Site-ul nu putea fi accesat, telefonul suna pentru ca prietenii mei sa ma anunte ca mi-au gasit jobul perfect si creierasul meu incepea sa imi aduca aminte in detaliu vacanta de la Great Barrier Reef de anul trecut.

Ideea de a lucra pe o insula in mijlocul oceanului nu este un vis nou pe lista mea. Existau antecedente cu prieteni britanici care isi parasisera joburile uimitor de bine platite in City Londra pentru a avea grija de cimpanzeii din Camerun pentru 1 an. Mai apoi, varianta “rebel de lux” in Maldive a fost indelung studiata si site-ul www.mollotutto.it cu povestile celor care au ales aceasta “cariera” imi dadea suficiente argumente sa aleg varianta in cazul in care mai doream si argumente rationale. Pe scurt, exista o comunitate impresionanta de persoane care lucreaza in locuri in care mai curind ar trebui sa ii platesti pe cei care te tin acolo.

Cred ca asta este ceea ce imi doresc? Absolut! Voi participa la selectia “ingrijitorului de insula“ in Australia? Categoric!

Si in timp ce ma gandesc cum anume sa imi organizez video-ul de 60 de secunde pentru a aplica pentru job-ul paradisiac, am sa iti scriu mai jos detalii despre vacanta mea din Australia si spune-mi tu daca ti se pare in regula pentru un loc de munca…

De ce am ales Marea Bariera de Corali?

Un arhitect poate face comparatii interminabile intre Dom-ul din Milano si cel din Kohln, in acelasi fel in care un scufundator cu un diving logbook respectabil poate face paralele infinite intre diving-ul din Maldive si cel din Grande Barrier Reef Australia.

In cazul meu, despre Maldive iti pot vorbi continuu o saptamina (prietenii stiu de ce) in schimb imi lipsea experienta Barierei de corali. Si astfel m-am decis ca dupa petrecerea revelionului in Sydney sa continui cu o vacanta de o saptamana in Hayman Island in special pentru scufundari.

2 ianuarie, Qantas ne imbarca intr-un un avion mic cu elice. Peste 3 ore survolam o zona incredibil de frumoasa, coasta de nord a Australiei, zona Whitsundays Islands. Un peisaj diferit de bariera de corali maldiviana cu atoli rotunzi, la nivelul marii si cuminti asezati in linie. Bariera de corali australiana in zona Queenslands este formata din sute de insulite cu versanti tisnind dintr-un ocean turcoaz. O panorama incredibila care a fost poate depasita doar de experienta survolarii cu elicopterul a Great Barrier Reef in zona Cairns.

Urmeaza anuntul de aterizare pe aeroportul din Hamilton Island si atunci ma trezesc brusc din reverie. Avionul incepe sa vibreze notabil in coborare trecand printr-o perdea de ploaie fina si vant puternic. In zare, minuscula, o pista de aterizare parca plutind pe apa.

Aterizarea a fost “stransa”. Aveam sa aflu ulterior ca presupune aptitudini de pilot de port-avion, conditiile fiind similare. O pista de 1,800m inconjurata de apa si o procedura de aterizare ce impune folosirea la capacitate maxima si simultan a sistemului de franare si invartirea elicelor in sens contrar (thrust reversers) au plasat aeroportul Hamilton Island pe lista “most dangerous airports in the world” (adica a celor mai periculoase din lume).

Este de fapt un bun inceput pentru succesiunea de senzatii tari pe care le traiesti intr-o vacanta in bariera de corali australiana.

Dupa aterizare am fost invitati sa mergem pe jos pe pista pana la cladirea aeroportului (foto urmator), cladire tipica pentru o insula exotica. Un miros incredibil de flori, briza, si un avion parcat la 2m de ocean completeaza un tablou de tipul “bine ai venit in Oz”. Poate de asta ii invidiez atat de mult pe norocosii care isi traiesc viata cu astfel de impulsuri vizuale si olfactive si sper sa ma numar si eu printre ei, curand!

La 10m de aeroport ne astepta yachtul destinat transferului catre insula Hayman si croaziera ce a urmat pentru 1 ora este desprinsa din National Geographics. Apa perfect clara te lasa sa vezi in adancime sute de pesti colorati.

Unicul hotel din Hayman Island face parte din lantul Leading Hotels of the World de unde provine cred obsesia pentru fantanile arteziene, statui, piscine si lagune interne. Transportul pe insula se face cu masinute mici de tip golf buggies. Hotelul mi s-a parut prea mare si arhitectura luxoasa exagerata, ceva precum nuca in perete in mijlocul padurii tropicale. Nu este chiar genul de turism pe care il astepti intr-o rezervatie naturala in bariera de corali si nici locul unde sa iti tarasti echipamentul de diving dupa tine pe covoarele roz de matase.

Pentru amplasamentul camerei, as sugera varianta de camera pe care am ales-o eu, Lagoon View. Vedere catre ocean si laguna cu nuferi nu e intrerupta in linistea totala decit de pasari exotice. Este de evitat Pool View, fiindca zona piscinei este intesata de copii pentru care efectul jet legged dupa zboruri de 20 ore se manifesta in nebanuite forme.

Si tocmai cind credeam ca imprejurimile sint plicticos de sterilizate pentru o vacanta exotica, iata si informatia aducatoare de adrenalina: ne aflam in plin sezon de migratie (octombrie-aprilie) a meduzelor ucigase pe coastele Australiei si am fost rugati sa nu intram in apa decat cu echipament complet de protectie, costum intreg. Ca atare, peisajul de vacanta a fost completat cu turisti stand in apa imbracati pana in gat.

Box jellyfish este cea mai veninoasa creatura marina. Intepatura da dureri cumplite si, in functie de specie, ai 18 secunde pana la moarte daca nu iti este administrat anti-venin imediat. Am inotat in apa marii fara costum de protectie, prea lenesa sa ma imbrac tot timpul in costumul de neopren, pana cind am vazut una in timpul unei scufundari dupa care am stat doar in piscina. Tentacule de 2m, diametru cit al unei roti de masina, colorata puternic cu rosu si mov si cu o multime de “volane”. Ce sa-ti spun, este superba si e o bucurie sa o privesti cum se misca gratioasa in apa. Dimensiunile difera mult intre specii, dealtfel cele mai periculoase sunt cele cit o cutie de lapte.

Desi un element de pericol de necontestat, nu meduzele au fost vedeta subiectelor mult dezbatute pe Hayman Island. De departe cei care atrageau numeroase comentarii, din partea turistilor si a angajatilor, erau papagalii! De o frumusete aparte, dimensiuni mari, extrem de inteligenti si galagiosi, zeci de papagali (cockatoos) sunt adevaratii proprietari ai insulei Hayman.

Zilnic, existau plangeri ale turistilor in camerele carora papagalii intrasera si furasera diverse obiecte. Evident, de baricada cealalta erau cei care uitau mancare pe terasele camerelor si la fel de intamplator pe masa de la micul dejun si incurajau accesul pasarilor in zona turistica. Insula era intesata de anunturi din partea Autoritatii de protectia mediului Queensland prin care turistii erau rugati sa nu intervina in lantul trofic prin introducerea de ingrediente non-naturale in dieta pasarilor. Usor de spus. Eu am avut un cocktatoo care imi si indica ce anume sa ii aduc de la bufetul restaurantului si presiunea psihologica pe care o exercita asupra mea a fost de nesuportat asa incit am cedat…

Scopul vacantei mele era in mod clar divingul. Pot spune doar ca experienta de diving la Great Barrier Reef este o minune. Multitudinea de pesti si diversitatea reef-ului sunt de vis, pur si simplu 2 scufundari in fiecare zi nu iti sunt de ajuns. Apele sunt linistite fara curenti si cu o vizibilitate perfecta. Daca am cautat aventura, atunci acesta a fost locul ideal: diving cu Great white sharks, morene aparand din crevasele reef-ului si meduze ucigase hipnotizant de frumoase sunt experiente unice. Pe langa asta in Hayman, in fiecare zi cind deschideai fereastra priveai un peisaj desprins din filme. Oceanul turcoaz, lumina de blitz a soarelui chiar la ora 8 AM, mirosul florilor te faceau sa uiti complet de orice repere de timp si spatiu.

Pentru mine toate astea sint suficiente sa imi doresc sa ma reantorc acolo, pentru 6 luni, cu un salariu tentant intr-un loc paradisiac. Tine-mi pumnii sau aplica si tu pentru job, in definitiv este doar o experienta amuzanta. Daca tot ce ti-am scris mai sus nu suna tentant, spune-mi ce vrei sa iti povestesc despre Marea Bariera de Corali incit sa te conving.

2 comentarii pe “Hayman Island

  1. a.vasilache

    - Edit

    Reply

    Am tot citit articole d-ale tale pe site-ul asta. Sincer, scrii atat de bine, incat cred ai putea scoate o carte de calatorii. Sau mai ai calatorii de facut, si apoi cartea?

  2. Excelente calatorii. Frumoase amintiri. Inspirate articole.
    Vorba Ancai Vasilache (sobra in semnatura, dar entuziasta si gata sa te sustina, incusiv prin a-mi trimite mie link-ul unde ti-am gasit articolele). Pe cand cartea de calatorii sau mai ai excursii de facut?
    Ar fi frumos sa infiintam un club al celor indragostiti de calatorii. Ma gandesc in primul rand la fotografii. Sigur am avea – toate trei – ce expune, si aceasta chiar de la inceput. Chiar daca fotografiile mele sunt din excursii ceva mai vechi. Dar, in acest fel, ele au devenit fotografii-document. Pana atunci ma delectez cu ce postezi tu si abia astept sa mai citesc articolele tale si sa mai vad din fotografiile facute de tine!

Comentati?