Cele mai bune 50 de restaurante din lume

Prima data publicat de Restaurant Magazine in 2002, iar astazi in al saptelea an al existentei sale, The S.Pellegrino World’s 50 Best Restaurants este recunoscut peste tot in lume drept cel mai credibil indicator al celor mai bune, rafinate, bine organizate locuri de pe pamant in care se poate manca. A stimulat dezbateri aprinse si uneori controverse, dar agitatia generata printre cei ce sperau sa faca parte din lista precum si masivul interes generat, au adus industriei restaurantelor doar castiguri.

Lista este redactata de The Nespresso World’s 50 Best Restaurants Academy, un grup de 682 de persoane ce sunt critici, scriitori, editori si comentatori, cu totii doar din bransa gastronomiei, care fiecare in parte reprezinta o zona diferita si prezideaza un panel de voturi cu grija selectat pentru regiunea respectiva, acest fapt asigurand reala autoritate listei si o mai buna reprezentare la nivel global in fiecare an.

Lista The S.Pellegrino’s World’s 50 Best Restaurants 2008 a fost facuta publica la Freemason’s Hall in Londra pe 21 Aprilie iar la eveniment au participat unii din cei mai renumiti bucatari (chef-i).

Anul acesta pentru prima data, The Nespresso World’s 50 Best Restaurants Academy a fost rugata sa dea si un al doilea vot. Astfel membrii juriului au votat si primele 5 restaurante din propria zona. Lista pentru 2009 va fi prezentata pe 20 Aprilie 2009. Iata rezultatele pentru 2008, iar incepand de astazi va voi spune si cateva cuvinte despre fiecare membru al acestei liste:

1 El Bulli / Spania – cel mai bun restaurant din lume + cel mai bun din Europa
2 The Fat Duck / UK
3 Pierre Gagnaire / Franta
4 Mugaritz / Spania – alegerea sefilor bucatari
5 The French Laundry / USA – cel mai bun restaurant din America
6 Per Se / USA
7 Bras / Franta
8 Arzak / Spania
9 Tetsuya’s / Australia – cel mai bun restaurant din Australasia
10 Noma / Danemarca
11 L’Astrance / Franta
12 Gambero Rosso / Italia
13 Restaurant Gordon Ramsay / UK
14 L’Atelier de Joël Robuchon / Franta
15 Le Louis XV / Franta
16 St John / UK – cea mai buna urcare in top fata de anul precedent
17 Jean Georges / USA
18 Alain Ducasse au Plaza Athénée / Franta
19 Hakkasan / UK
20 Le Bernardin / USA
21 Alinea / USA
22 Le Gavroche / UK
23 Dal Pescatore / Italia
24 Le Cinq / Franta
25 Troisgros / Franta
26 El Celler de Can Roca / Spania
27 L’Hotel de Ville – Philippe Rochat / Switzerland – reintrare in top
28 Hof Van Cleve / Belgia
29 Martin Berasategui / Spania
30 Nobu London / UK
31 Can Fabes / Spania
32 Enoteca Pinchiorri / Italia
33 Le Meurice / Franta – reintrare in top
34 Vendome / Germania – cea mai buna pozitionare pentru un nou intrat in top
35 Die Schwarzwaldstube / Germany – reintrat in top
36 Le Calandre / Italia
37 Chez Panisse / USA
38 Charlie Trotter’s / USA
39 Chez Dominique / Finlanda
40 D.O.M / Brazilia
41 Daniel / USA
42 Oud Sluis / Olanda
43 Ristorante Cracco / Italia
44 New entry Asador Etxebarri / Spania
45 Les Ambassadeurs / Franta
46 L’Arpege / Franta
47 Re-Entry Tantris / Germania
48 Oaxen Skärgärdskrog / Suedia
49 Rockpool / Australia
50 Le Quartier Francais / Africa de Sud – cel mai bun in Orientul Mijlociu si Africa


Le Quartier Francais se afla pe locul 50; este construit la poalele Muntilor Franschhoek / Africa de Sud impreuna cu hotelul cu acelasi nume; Are o oferta de 4, 6 sau 8 optiuni de meniuri, iar bucatarul sau sef, Margot Janse promoveaza constant creatii culinare ce includ Foie Gras si Mousse Sultana cu briose d’epice, jeleu de rubarba sau Terina de somon norvegian cu marmelada de chimen dulce.

La cuptoare: Margot Janse
Nelipsit in meniu: Somon Franschhoek cu caviar wasabi, ananas, sunca si vinaigrette de soia.
Nu toata lumea stie ca: Le Quartier Francais este foarte orientat pe probleme sociale si de mediu, luand la instruire membri din comunitatea locala, are grija de copii sud-africani neprivilegiati si sustine financiar initiative de management al dezastrelor in zona.
Adresa: 16 Hugenot Road, Franschhoek, 7690, Western Cape, South Africa.
Telefon: +27 21 876 2151, www.lequartier.co.za


Rockpool, locul 49, nou intrat in lista. Este un restaurant care se diferentiaza de celelalte prin atitudine. Neil Perry, ce tocmai a implinit 50 de ani are o atitudine relaxata si de sublima placere in fata mancarii. In locul meniurilor gustoase cu care se lauda pana mai ieri Rockpool, au aparut feluri de mancare internationala simpla si sexy (cum o descrie chiar el!). Stilul: smart casual: sunt interzise doar slapii si sorturile. meniul ce se schimba zilnic, trece de la inspiratii japoneze ca sashimi la salate mediteraniene, paste, grill-uri, dar si peste si fructe de mare.

La cuptoare: Neil Perry si bucatarul-sef Michael McEnearney.
Nelipsit din meniu: Crab Crystal cu avocado si salata de ardei rosu cu rodii.
Nu toata lumea stie ca: unul din meniurile vechi, Crab-ul Omelette, a fost in meniul original inca din 1992 si a ramas si in actualul meniu dupa redeschiderea Rockpool.
Adresa:107 George Street, The Rocks, Sydney, NSW 2000, Australia.
Telefon: +61(0)2 9252 1888, www.rockpool.com



Oaxen Skärgärdskrog este situat pe Insula Oaxen, la 70 de km de Stockholm. Bucatarul-sef Magnus Ek, care a castigat doua medalii de aur pentru Suedia la Jocurile Olimpice ale Gastronomiei a deschis Oaxen Skärgärdskrog impreuna cu managerul si co-proprietarul Agneta Green in 1994. Restaurantul este deschis doar 6 luni pe an (din Aprilie pana in Septembrie) si serveste preparate ale bucatariei sale in stil international, modern, folosind produse locale.

La cuptoare: Magnus Ek.
Nelipsit din meniu: Black Pudding Side Dish, updatat in fiecare an.
Nu toata lumea stie ca: insula a fost odata mana de calcar.
Adresa: 153 93 Holo, Suedia.
Telefon: +46(0)8551 53105, www.oaxenkrog.se

Comentati?