Pasaport pentru animale de companie

Pasaport pentru animale de companie

Un post recent de pe blogul lui I.T.Morar ce se refera la un hotel de 5 stele pentru pisici si comentariile iscate de acest subiect mi-au readus in memorie motivul pentru care in ultimii 7 ani – de cand il am pe Snoopy, prietenul meu cu blanita – nu am putut pleca in vacanta altundeva decat in tara.

N-am sa deschid acum o discutie legata de faptul ca este aproape imposibil sa gasesti un hotel decent in tara noastra (ma gandesc la 3 stele, sa nu credeti ca vreau fitele de 5 stele ca cele ale hotelului pentru pisici, care oricum e in Franta, nu la noi!), in care sa primesti permisiunea (contra cost desigur) sa stai si cu animalul de companie. O voi face altadata. Ma gandesc insa serios sa folosesc informatiile de mai jos si sa-mi iau cainele la plimbare prin Europa. Iata ce trebuie sa fac eu, dar si voi (daca n-ati facut asta pana acum si daca evident vreti sa o faceti de-acum inainte).

Pisicile sau cainii transportati in spatiul UE trebuie sa aiba pasapoarte si microcipuri. Acestea din urma se introduc sub pielea animalului numai de medicul veterinar. In cazul in care doriti sa plecati in concediu cu animalul de companie intr-un stat membru al UE trebuie sa cunoasteti prevederile legale in acest sens. Astfel, animalele trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– sa aiba un microcip implantat sub piele;
– sa aiba carnet de sanatate;
– vaccinul antirabic valabil;
– sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.

Se elibereaza de medicul veterinar:
Potrivit presedintelui Bazei Nationale de Date pentru Animale de Companie „W-RomDatabase”, doctorul Dan Voicu, sunt recomandate microcipurile de ultima generatie. „Acestea pot fi citite usor de niste aparate universale”, ne-a spus dr. Voicu. „Sunt recomandate microcipurile care contin la inceput numarul lor si codul de tara, pentru Romania acesta fiind 642”, a adaugat acesta. Dupa implantarea microcipului, veterinarul elibereaza pasaportul animalului. In acest act trebuie sa fie inscrise vaccinarile obligatorii, precum si alte interventii, date continute pana in prezent in carnetul de sanatate. Coperta pasaportului trebuie sa aiba culoarea albastru-reflex si sa fie inscriptionata in limba romana si engleza, cu „Uniunea Europeana – Romania; Pasaport pentru animale de companie”.

Implantarea unui microcip costa intre 80 si 250 de lei, iar pasaportul este in jur de 100 de lei. In Bucuresti exista in acest moment patru clinici acreditate, iar in tara sunt alte 14, in judete diferite.

Ce trebuie sa cunoasteti daca plecati in calatorie cu trenul sau cu avionul:
La calatoria cu trenul transportul animalelor de companie se face obligatoriu in custi adecvate. Potrivit reglementarilor, cainii sau pisicile de talie mica, purtati in brate, precum si pasarile mici in colivii pot calatori gratuit in vagoanele clasa. Pentru calatoria cu avionul animalele mici vor fi transportate in cabina, iar cele de peste 5 kilograme vor sta in cala de bagaje. Taxa difera in functie de destinatie.

Unele tari au conditii de primire diferite:
Inainte de a efectua o deplasare cu animalul de companie intr-unul din statele membre UE este bine sa consultati un medic veterinar, deoarece unele tari au conditii de primire diferite. Spre exemplu, la intrarea in Marea Britanie, Suedia, Norvegia, Malta si Irlanda se cere un test de sange, iar in cazul in care animalul de companie nu corespunde este returnat in tara de origine sau este tinut sub supraveghere.

2 comentarii pe “Pasaport pentru animale de companie

  1. Buna ziua.
    Am o intrebare.Am un catalus care am cumparat in rep.Moldova.Eu sunt nascuta in rep.Moldova dar am cetatenia norvegiana.Catelusul are pasaport moldovenesc dar as vrea sa-l schimp pe pasaport romanesc.As vrea sa stiu daca e posibil si cum se face.

Comentati?